Търговската сделка на Обединеното кралство с ЕС може да се разпадне

08.11.2021 | 13:45
по статията работи: econ.bg
Търговската сделка на Обединеното кралство с Европейския съюз може да се разпадне около спора за Северна Ирландия, заяви външният министър на Ирландия Саймън Ковъни
Търговската сделка на Обединеното кралство с ЕС може да се разпадне
Снимка: под лиценза на creative commons

Търговската сделка на Обединеното кралство с Европейския съюз може да се разпадне около спора за Северна Ирландия, заяви външният министър на Ирландия Саймън Ковъни. На фона на очакванията, че Обединеното кралство се готви да анулира части от Протокола за Северна Ирландия, ирландският външен министър намекна, че в отговор Европейският съюз може да прекрати действието на Споразумението за търговия и сътрудничество.

За Северна Ирландия има специална част от сделката за Брекзит, наречена Протокол. Той запазва провинцията в общия пазар на ЕС за стоки, което предпазва от възникването на твърда граница с Република Ирландия и позволява свободен търговски поток с блока. Създава се обаче търговска граница между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, което създава проблеми за някои бизнеси, съобщава националното радио.

Член 16 от Протокола позволява части от сделката да бъдат премахнати, ако се създават сериозни проблеми и според Лондон този момент е настъпил. Брюксел предложи оперативни промени, но британските власти искат още по-големи отстъпки.

Саймън Ковъни каза, че ако Обединеното кралство премахне части от сделката за Северна Ирландия, това ще бъде „умишлено, насилствено прекъсване на отношенията и преговорите между двете страни“. Ковъни обвърза подобен акт с по-широкото споразумение за търговия и сътрудничество, според което всяка страна може да даде 12-месечно предизвестие, ако реши да се прекрати неговото действие.

Ковъни заяви по ирландската телевизия, че активирането на Член 16 от страна на Великобритания значително ще навреди на ирландско-британските отношения. Според него, Даунинг стрийт умишлено поставя искания, които не може да получи.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 08.04   217 г. – Римският император Каракала е убит от преторианския префект Макрин, който го наследява на трона. 1195 г. – Византийският император Исак II Ангел е...