Федералният резерв запази основната лихва

20.06.2019 | 10:20
по статията работи: econ.bg
Федералният резерв запази основната лихва
Снимка: под лиценза на creative commons

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята, че може да свали Джером Пауъл от председателското място на Федералния резерв (Фед). Това става ясно от съобщение на агенция "Блумбърг", която се позовава на източници и вече цитирана от чуждестранни медии.

Според източниците Тръмп смята, че може да махне Пауъл от поста председател, но засега не планира да направи това. Самият Пауъл обаче още преди време коментира, че президентът няма такива правомощия. 

По-рано Пауъл каза на пресконференция след заседанието на Федералния резерв, че не планира да подава оставка, въпреки недоволството на американския президент от работата му. Преди няколко дни президентът Тръмп разкритикува работата на Фед, заявявайки, че лихвата е твърде висока, а еврото и други валути са обезценени по отношение на долара, което носи щети на американската икономика. 

Федералният резерв запази прогнозата си за ръста на БВП на САЩ за 2019 г. на нивото от 2,1 %, а прогнозата за 2020 г. е повишена до 2 % от предишните 1,9 %.

Прогнозата, коментираща подема на американската икономика за 2021 г. е потвърдена на нивото от 1,8 %, а за дългосрочна перспектива – 1,9 %. 

Прогнозата за инфлацията за 2019 г. е понижена о 1,5 % от 1,8 %, за 2020 г. - до 1,9% от 2 %. За 2021 г. оценката е потвърдена на нивото от 2 %, а в дългосрочна перспектива също се очаква инфлация от 2 %.

Очакванията за безработицата са на ниво от 3,6 % в края на 2019 г. (по-рано 3,7 %) и очакване за увеличение до 3,7 % през 2020 г. и 3,8 % през 2021 г. В дългосрочна перспектива очакването е за ръст на безработицата до 4, 2 %.

Както бе съобщено по-рано  от FOMС, Федералният резерв на заседанието си на 18-19 юни запази основната лихва по federal funds rate в диапазона от 2,25-2,50% годишно.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 10.04   428 г. – Несторий става патриарх на Константинопол. Три години по-късно е свален от поста заради обвинения в ерес. 837 г. – Халеевата комета прави най-близкия...