Цените на петрола изтриват частично печалбите от предходната седмица

09.12.2019 | 11:05
по статията работи: econ.bg
Стойността на февруарския фючърс за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures тази сутрин е на ниво от 64,10 долара за барел, което е с 0,29 долара или 0,45 % под цената при затварянето в рамките на предишната сесия
Цените на петрола изтриват частично печалбите от предходната седмица
Снимка: под лиценза на creative commons

Петролът в понеделник стартира със спад на цените на петрола, след значителния скок през миналата седмица  резултат на решенията на страните от ОПЕК+ за допълнително ограничение на добива на петрол.

Както бе съобщено, държавите от ОПЕК+ в последния работен ден от миналата седмица (петък) постигнаха споразумение за ограничаване на добива на петрол от 1 януари 2020 г. с 500 хил. барела на ден в допълнение към вече действащото споразумение за ограничение от 1,2 млн. барела на ден. Саудитска Арабия поема задължение за ограничаване на добива на нефт чрез увеличение на квотата си с още 400 хил. барела на ден. Новото ограничение ще действа до края на месец март 2020 г., като страните от ОПЕК+ се разбраха за провеждане на следващото заседание на 5 и 6 март, на което ще се вземе решение дали се спира със сделката, или ще бъде продължена.

Стойността на февруарския фючърс за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures тази сутрин е на ниво от 64,10 долара за барел, което е с 0,29 долара или 0,45 % под цената при затварянето в рамките на предишната сесия. Според данните от търговията, в петък фючърсът поскъпна с 1 долара или 1,58 % - до 64,39 долара за барел.

Договорът за петрола сорт WTI на NYMEX поевтинява с 0,35 долара или 0,59 % -58,85 долара за барел. При затварянето в петък цената на договора бе 59,2 долара за барел, увеличавайки се с 0,77 долара или 1,32 % в сравнение с предишната сесия.

През миналата седмица и двата основни сорта поскъпнаха съществено - Brent с 6,2 %, а WTI – със 7,3 %.

През 2020 г. средните цени за Brent и за WTI ще са съответно 62,5 долара за барел и 57,5 долара за барел, потвърди прогнозата си  Fitch Ratings.

Експертите от Goldman Sachs обаче повишиха прогнозата си за цената на Brent за 2020 г. до 63 долара за барел от 60 долара преди това след решението на ОПЕК+ за допълнително ограничение на добива.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....