Цените на петрола коригират вчерашния скок

22.05.2020 | 11:55
по статията работи: econ.bg
Стойността на договора за юли петрола сорт Brent на Лондонската борса ICE Futures се котира на ниво от 33,95 долара за барел. В четвъртък за кратко цената успя да достигне до 36,92 долара за барел, но затвори при ниво от 36,1 долара за барел
Цените на петрола коригират вчерашния скок
Снимка: под лиценза на creative commons

Цените на двата основни сорта петрол тази сутрин стартират със слабо понижение, след като в четвъртък стигнаха до най-високите си нива за последните шест седмици, сочат данните от търговията.

Стойността на договора за юли петрола сорт Brent на Лондонската борса ICE Futures се котира на ниво от 33,95 долара за барел. В четвъртък за кратко цената успя да достигне до 36,92 долара за барел, но затвори при ниво от 36,1 долара за барел. Понижението е от порядъка на 5 %. Постигнатото вчера поскъпване е най-високото от 10 март.

Фючърсът за петрола сорт WTI за месец юли на NYMEX също спада с 5,9 % спрямо вчерашното повишение и се котира на ниво от 31,50 долара за барел. В рамките на вчерашната търговия WTI достигна до ниво от 34,56 долара за барел, а сесията завърши при цена от 33,9 долара за барел.

Цените на петрола се оттласнаха от дъното и започнаха устойчиво възстановяване, коментира в четвъртък американският енергиен министър Дан Бруйет по време на среща със своите съветници в четвъртък. „Стигнахме дъното и сега цените на петрола се възстановяват“, заяви той по време на видеоконференция.

Наблюдателите на пазара обръщат внимание в същото време на поредното изостряне на отношенията между Вашингтон и Пекин, след изявлението на Китай, че смята да преразгледа законопроекта за националната сигурност по отношение на Хонконг.

В същото време експертите коментират, че поради бавното възстановяване на икономиката, цените на петрола по всяка вероятност ще останат под сериозен натиск и на пазара за определено време ще са наблюдава ситуация на контанго, при която фючърсите за доставка в бъдеще ще струват по-скъпо от пазарните договори.  

Според анализаторите от Energy Aspects поне до края на 2022 г. не може да се очаква, че търсенето на петрол ще стигне нивата отпреди кризата. Прогнозата е за спад на среднодневното потребление със 7,1 млн. барела – до 93,1 млн. барела през тази година. Търсенето се очаква да нарасне с 5 млн. барела на ден – до 98,1 млн. барела на ден през 2021 г.,, което е под нивото от 2019 г. от 100,2 млн. барела на ден.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...