Ху­до­жес­т­ве­нот­вор­чес­ка дей­ност, свър­за­на с фор­мо­и­з­г­раж­да­не­то на про­миш­ле­но въз­п­ро­и­з­веж­да­ни из­де­лия и на пред­мет­на­та сре­да ка­то ця­ло и с ця­лос­т­но­то, всес­т­ран­но и ком­п­лек­с­но пре­це­ня­ва­не ка­чес­т­во­то на про­миш­ле­ни­те из­де­лия. Съв­ре­мен­ни­ят Д. има мно­гос­т­ра­нен ха­рак­тер и пред­по­ла­га из­пол­з­ва­не пос­ти­же­ни­я­та на мно­го на­у­ки - ер­го­но­мия, ма­те­ри­а­лоз­на­ние, со­ци­о­ло­гия, ико­но­ми­ка, ме­ди­ци­на, фи­зи­ка, ес­те­ти­ка, цве­тоз­на­ние и т.н. В ня­кои слу­чаи под Д. се раз­би­ра са­мо ви­зу­а­л­но­то, ес­те­ти­чес­ко­то мо­де­ли­ра­не на вещ­та (т.нар. styling).

Д. въз­ник­ва в на­ча­ло­то на ХХ в., а тер­ми­нът се на­ла­га в меж­ду­нар. об­ръ­ще­ние от Пър­во­то об­що съб­ра­ние на Меж­ду­нар. съ­вет на ор­га­ни­за­ци­и­те за про­миш­лен Д. (ИК­СИД) през 1959. За ре­ша­ва­не на въп­ро­си­те на про­миш­ле­ния Д. в Бъл­га­рия през 1963 се съз­да­ва Цен­тър по про­миш­ле­на ес­те­ти­ка и худ. про­е­к­ти­ра­не, пре­у­с­т­ро­ен от 1978 в Цен­т­ра­лен ин­с­ти­тут по про­миш­ле­на ес­те­ти­ка - ЦИ­ПЕ. Спе­ци­а­л­ност "ди­зайн" съ­щес­т­ву­ва в Ху­до­жес­т­ве­на­та ака­де­мия - Со­фия.

 Реклама и насърчаване на продажбите; проф. Доганов, доц. Дуранкев; С-я; 1995

Предложи
корпоративна публикация
Валутни курсове
капиталов пазар
Купува Продава БНБ
EUR1.9560 1.9560 1.9558
USD1.5915 1.5924 1.8395
GBP2.4796 2.4887 2.2655
от 00:24 23 Април 2024 повече »
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
Зам.-министър Георгиева: Новият списък на професиите ще отговори на бъдещите нужди на бизнеса Новият списък на професиите за професионално образование и обучение е планиран за обществено обсъждане през юни. Той ще съдържа професии и...