Вид об­ща рек­ла­ма, осъ­щес­т­вя­ва­на от рек­ла­мо­да­те­ли­те съв­мес­т­но в пол­за на ед­на сто­ка (ус­лу­га), пре­дим­но за ма­со­во пот­реб­ле­ние, в на­ци­о­на­лен или меж­ду­нар. ма­щаб. Въз­ник­ва през 20-те г. К.р. с меж­ду­нар. зна­че­ние се про­веж­да през 1934 в Ев­ро­па (кам­па­ния за кон­су­ми­ра­не на за­хар). При К.р. рек­ла­мо­да­те­ли мо­гат да бъ­дат от­дел­ни дър­жа­ви (кам­па­ния на стра­ни­те-про­и­з­во­ди­тел­ки на ка­фе),ор­га­ни­за­ции и фир­ми от един или ня­кол­ко от­рас­ли. Про­веж­да­на­та до не­о­т­дав­на в Изт. Ев­ро­па К.р. има под­чер­та­но вер­ти­ка­лен ха­рак­тер и об­х­ва­ща ве­дом­с­т­ва, ор­га­ни­за­ции и зве­на от раз­лич­ни ни­ва на про­и­з­вод­с­т­во и ре­а­ли­за­ция на обек­та на рек­ла­ма­та.

Та­ки­ва са кам­па­ни­и­те за по­пу­ля­ри­зи­ра­не на кон­сер­ви­ра­ни­те пло­до­ве и зе­лен­чу­ци, на дет­с­ки­те хра­ни, на кни­ги­те и пр. К.р. се от­ли­ча­ва с про­дъл­жи­тел­ност на рекл. уси­лие и мно­го­ка­нал­ност на ко­му­ни­ка­ци­я­та, за да се пов­ли­яе вър­ху въз­мож­но най-го­ля­ма ауди­то­рия. Ар­гу­мен­ти­те на К.р. са фак­то­ло­гич­ни, ра­ци­о­нал­ни (ряд­ко емо­ци­о­нал­ни) и се ос­но­ва­ват не на кон­к­рет­на­та мар­ка, а це­лят да пре­диз­ви­кат об­щес­т­ве­на пот­реб­ност от рек­ла­ми­ра­но­то из­де­лие. Лип­са­та на рекл. кон­с­тан­та - мар­ка или за­па­зен шрифт ка­то обе­ди­ня­ващ еле­мент, чес­то се за­мес­т­ва със сим­вол или ем­б­ле­ма на про­дук­та или знак, син­те­зи­ращ ос­нов­на­та идея на кам­па­ни­я­та (напр. зна­ци­те на про­и­з­во­ди­те­ли­те на па­мук и па­муч­ни из­де­лия от ЕИО, ем­б­ле­ма­та за по­пу­ля­ри­зи­ра­не на за­хар­та и др.).

Реклама и насърчаване на продажбите; проф. Доганов, доц. Дуранкев; С-я; 1995

 

Предложи
корпоративна публикация
Валутни курсове
капиталов пазар
Купува Продава БНБ
EUR1.9560 1.9560 1.9558
USD1.5915 1.5924 1.8254
GBP2.4796 2.4887 2.2837
от 17:24 26 Април 2024 повече »
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
1.5 млн. трудови мигранти годишно вече не са ни достатъчни, смятат в Еврокомисията Всяка година в ЕС пристигат по 1,5 млн. трудови мигранти, но това не е достатъчно заради цялостния недостиг на работна ръка. Това заяви...