На­у­ка за из­мер­ва­не на ко­ли­чес­т­ве­на­та ха­рак­те­рис­ти­ка на цве­то­ве­те. Мно­го­о­б­ра­зи­е­то от цве­то­ве е из­вън­ред­но го­ля­мо и те имат не­кол­кос­то­тин от­те­нъ­ци. Цве­то­ве­те се от­ли­ча­ват по ос­но­вен цвят, тон, на­си­те­ност и свет­ли­на. Пър­во­на­чал­но чо­век е срав­ня­вал цве­то­ве­те с из­вес­т­ни пред­ме­ти и спо­ред при­ли­ка­та ги на­зо­ва­ва "мор­с­ко син­ыо", "трев­но зе­ле­но", "ма­ли­но­во", "оран­же­во". По-къс­но се съз­да­ват на­бо­ри от ета­лон­ни цве­то­ве за зри­тел­но срав­ня­ва­не - т.нар. цвет­ни ат­ла­си, ко­и­то се при­ла­гат в по­лиг­ра­фи­я­та. Съв­ре­мен­на­та К. се ос­но­ва­ва вър­ху за­ко­на на Хер­ман Грас­ман (1853), спо­ред кой­то все­ки цвят мо­же да бъ­де по­лу­чен от смес­ва­не­то на три из­б­ра­ни ос­нов­ни цвя­та, т.е. все­ки цвят мо­же да се оп­ре­де­ли с трой­ка чис­ла - не­го­ви­те ос­нов­ни цвет­ни ко­о­р­ди­на­ти:

Цо = 1  +  2  +  рЦ3,

къ­де­то  Цо е оп­ре­де­лен цвят; Ц1, Ц2, Ц3 - три не­за­ви­си­мо из­б­ра­ни цвя­та, слу­же­щи за сис­те­ма за оп­ре­де­ля­не, а m, n, р - ко­о­р­ди­на­ти­те на Цо. Цве­то­ве­те се из­мер­ват с уре­ди, на­ре­че­ни ко­ло­ри­мет­ри. В рекл. пси­хо­ло­гия из­с­лед­ва­не­то на цве­то­ве­те на опа­ков­ка­та, на цве­то­во­то ре­ше­ние на от­дел­ни­те рекл. фор­ми и сред­с­т­ва ста­ва с ко­ло­ри­ме­тър на До­нал­д­сън. К. е раз­дел на цве­то­ло­ги­я­та.

Реклама и насърчаване на продажбите; проф. Доганов, доц. Дуранкев; С-я; 1995

 

Предложи
корпоративна публикация
Валутни курсове
капиталов пазар
Купува Продава БНБ
EUR1.9560 1.9560 1.9558
USD1.5915 1.5924 1.8302
GBP2.4796 2.4887 2.2756
от 00:24 25 Април 2024 повече »
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
Зам.-министър Георгиева: Новият списък на професиите ще отговори на бъдещите нужди на бизнеса Новият списък на професиите за професионално образование и обучение е планиран за обществено обсъждане през юни. Той ще съдържа професии и...