The General Theory of Employment, Interest and Money е издадена за първи път през 1936г. и е може би най-забележителното икономическо изследване на XX век. Започва с атака на постулатите на класическата икономика и лансирането на принципа на реалното търсене. Следват множество определения и идеи, както и разсъждения върху склонността към потребление, стимула за инвести­ране, заплатите и цените. В епилога "Общата тео­рия" се обвързва с търговския цикъл, меркантилизма и бъдещата социална философия. Кейнс приема обобщението за своята книга, направено от Харод в писмо от 30 август 1935 г.: "Вашата идея, доколкото разбирам, е най-общo такава — обемът на инвестициите се определя от пределната ефективност на капитала и лихвения процент. Лихве­ният процент се определя от предпочитаната фор­ма на ликвидност и количеството пари. Степента на заетост се определя от обема на инвестициите и мултипликатора. Стойността на мултипликатора се определя от склонността към пестене".

Поддръжниците на Кейнс виждат в книгата му до­развитие на теорията за лихвения процент и в тази връзка изключителното значение от използване на прогнозите, докато критиците му, включително Лукас, не одобряват тона на книгата и решението на Кейнс да използва единствено анализа на елементи като парите и труда и на тази основа да прави обоб­щения за икономиката. Освен това, доста често се подчертава, че тази теория не е "обща", за каквато я обявява Кейнс, че съществен неин недостатък е използването на метода на относителна статичност, поради което се е  наложило доразвиването й по-нататък.

 

Английско-български учебен речник по икономика, Доналд Ръдърфорд, ИК Прозорец, 1997

 ECON.BG

 

 

 

Предложи
корпоративна публикация
Валутни курсове
капиталов пазар
Купува Продава БНБ
EUR1.9560 1.9560 1.9558
USD1.5915 1.5924 1.8244
GBP2.4796 2.4887 2.2828
от 17:24 25 Април 2024 повече »
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
Зам.-министър Георгиева: Новият списък на професиите ще отговори на бъдещите нужди на бизнеса Новият списък на професиите за професионално образование и обучение е планиран за обществено обсъждане през юни. Той ще съдържа професии и...