1. Ограничително търговско споразумение между фирмите в рамките на един промишлен отрасъл, който се намира в период на намаляване на общо­то търсене на продукцията му. В отговор на това намалено търсене между фирмите се постига спо­разумение за доброволни квоти, за да се осъщест­вява по-справедливо разпределение на продажбите в условията на пониженото им равнище, като се из­бягва конкуренцията чрез рязко намаляване на це­ните. Така всяка фирма запазва своето индивиду­ално равнище на продажби. Но тези споразумения могат да се разпростират само до определени гра­ници. Тъй като те се договарят между група фирми без намесата и одобрението на правителството, то­ва може да доведе до нарушаване на националната политика в областта на конкуренцията.

2. Споразумение между няколко страни за ограни­чаването на износа в трета страна, с която имат търговски дефицит, като средство на протекционизъм към собствените им промишлености.

 

Английско-български учебен речник по икономика, Доналд Ръдърфорд, ИК Прозорец, 1997

ECON.BG

Предложи
корпоративна публикация
Валутни курсове
капиталов пазар
Купува Продава БНБ
EUR1.9560 1.9560 1.9558
USD1.5915 1.5924 1.8091
GBP2.4796 2.4887 2.2872
от 00:24 29 Март 2024 повече »
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
Статистическият институт прави двойна проверка на цените От няколко месеца Националният статистически институт (НСИ) прави двойна проверка на цените, по които се изчислява инфлацията. Търговските вериги...