Пазар или промишленост, която се състои от мал­ка група продавачи, обикновено не повече от пет, често и по-малко. Този термин за първи път е употребен от Томас Мор в неговата книга "Уто­пия" през 1518 г. Олигополисткият тип пазарна структура в съвременните условия се свързва с промишлености, основаващи се на науката, като компютърен хардуер, фармацевтично производст­во и др.

Олигополите могат да се обединяват (фирмите вземат общи решения по отношение на цените и произвежданото количество) или да действат са­мостоятелно. Обединените олигополи се срещат по-рядко, тъй като законите за конкуренцията, ко­ито действат в повечето капиталистически страни, забраняват подобен род обединения. Теорията за формирането на цените при олигопола се опитва да обясни взаимоотношенията при вземане на ре­шения от фирмите при условие, че те не действат обединено: начупената крива на търсенето е гла­вен пример за подобен подход както и моделите на водещите цени. Последните изследвания, свър­зани с олигопола, включват анализ на вкусовете, технологиите и институциите, както и създаваните от тях пазарни структури, които диктуват съответ­но поведение на фирмите. Правят се също проуч­вания на стратегия за навлизане на олигопола на пазара, както и на оспорваните пазарни подходи.

 

Английско-български учебен речник по икономика, Доналд Ръдърфорд, ИК Прозорец, 1997

ECON.BG

Предложи
корпоративна публикация
Валутни курсове
капиталов пазар
Купува Продава БНБ
EUR1.9560 1.9560 1.9558
USD1.5915 1.5924 1.8091
GBP2.4796 2.4887 2.2872
от 00:24 29 Март 2024 повече »
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
Статистическият институт прави двойна проверка на цените От няколко месеца Националният статистически институт (НСИ) прави двойна проверка на цените, по които се изчислява инфлацията. Търговските вериги...