Ма­те­ри­а­лът, в кой­то се пос­та­вя сто­ка­та за тран­с­пор­ти­ра­не, съх­ра­не­ние и про­даж­ба. Съ­о­б­раз­но пред­наз­на­че­ни­е­то си О. са: тран­с­пор­т­ни (ам­ба­лаж) - в тях се то­ва­рят, пре­воз­ват, раз­то­вар­ват и скла­ди­рат сто­ки­те, и пот­ре­би­тел­с­ки; О. би­ват още: меж­дин­ни, мно­го­це­ле­ви, ин­вен­тар­ни (ко­и­то се из­пол­з­ват мно­гок­рат­но) и не­и­н­вен­тар­ни (за ед­нок­рат­но пол­з­ва­не); уни­вер­сал­ни или спе­ци­а­л­ни, об­мен­ни или не­о­б­мен­ни и др.; спо­ред ма­те­ри­а­ла на из­ра­бот­ка­та О. би­ват ме­тал­ни, стък­ле­ни, дър­ве­ни, хар­ти­е­ни, кар­то­не­ни (му­ка­ве­ни), плас­т­ма­со­ви, ком­би­ни­ра­ни и др. Обект на рек­ла­ма­та е пот­ре­би­тел­с­ка­та О., тъй ка­то ку­пу­ва­чът чес­то свър­з­ва ка­чес­т­ва­та на сто­ка­та с ка­чес­т­во­то на О.

Худ. офор­м­ле­ние (ма­те­ри­ал, гра­фич­но ре­ше­ние, оц­ве­тя­ва­не), прак­тич­ност­та при съх­ра­не­ние и упот­ре­ба, пот­ре­би­тел­на­та стой­ност и др. ка­чес­т­ва на опа­ков­ка­та са от го­ля­мо зна­че­ние за из­вър­ш­ва­не на по­куп­ка­та. При под­бо­ра на О. от зна­че­ние са и ес­тес­т­во­то на сто­ка­та и на­чи­нът на из­пол­з­ва­не­то й, ха­рак­те­рис­ти­ки­те на ана­ло­гич­ни­те или срод­ни­те кон­ку­рен­т­ни сто­ки, изис­к­ва­ни­я­та на па­за­ра, на­чи­нът на ре­а­ли­за­ция (про­даж­би на са­мо­о­б­с­луж­ва­не, чрез ав­то­мат, в спе­ци­а­ли­зи­ран или лук­со­зен ма­га­зин). О. има пред­паз­на и важ­на рекл. фун­к­ция. Тя тряб­ва да от­го­ва­ря ос­вен на сто­ко­вед­ни­те и на ня­кои рекл. изис­к­ва­ния: да бъ­де лес­но раз­ли­чи­ма (са­ма или сред др. сто­ки); да се свър­з­ва с фир­ма­та-про­и­з­во­ди­тел или с тър­го­ве­ца; да е част от сто­ко­ва­та га­ма; да да­ва не­о­б­хо­ди­ма­та ин­фор­ма­ция за сто­ка­та. Важ­но зна­че­ние за офор­м­ле­ни­е­то на О. имат ети­ке­ти­те, за­пу­шал­ки­те, ка­пач­ки­те, бан­де­ро­ли­те и др. спо­ма­га­тел­ни еле­мен­ти. Ор­га­ни­за­ция, ко­я­то ра­бо­ти по проб­ле­ми­те на О. и ам­ба­ла­жа в РБ, е На­у­ч­ни­ят ин­с­ти­тут за ефек­тив­на раз­ра­бот­ка на ам­ба­ла­жа (НИ­Е­РА).

Реклама и насърчаване на продажбите; проф. Доганов, доц. Дуранкев; С-я; 1995

 

Предложи
корпоративна публикация
Валутни курсове
капиталов пазар
Купува Продава БНБ
EUR1.9560 1.9560 1.9558
USD1.5915 1.5924 1.8254
GBP2.4796 2.4887 2.2837
от 17:24 26 Април 2024 повече »
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
1.5 млн. трудови мигранти годишно вече не са ни достатъчни, смятат в Еврокомисията Всяка година в ЕС пристигат по 1,5 млн. трудови мигранти, но това не е достатъчно заради цялостния недостиг на работна ръка. Това заяви...