1. Всичко, което е незабавно и общоприето ка­то средство за погасяване на дълг или се заменя срещу стока или услуга.

2. В повечето случаи отговорност на едно прави­телство, която в сферата на икономиката се изра­зява в осъществяването на трансферни плащания на фирми и домакинства или в продажба на акти­ви.

За да се използват като мярка за стойност, парите трябва да са под формата на отделни единици и да са със стабилна стойност. Благодарение на па­рите е възможно разделението на труда, като се спестява време, което би трябвало да се изразход­ва за бартерни стоки и услуги. Още по времето на Аристотел е станало ясно, че парите могат да слу­жат като средство за размяна, като разчетна еди­ница и като мярка за стойност. Предметите, из­пълнявали функцията на пари, са се променяли от едно общество в друго и от един в друг период от време. В примитивните, неразвити общества стоките са изпълнявали функцията на пари (дори и днес тютюнът често изпълнява тази функция в затвора), в обществата със средна степен на раз­витие това са монети, а по-късно и банкноти, а в съвременните икономики тази роля се изпълнява от депозитите на водещите търговски банки.

 

Английско-български учебен речник по икономика, Доналд Ръдърфорд, ИК Прозорец, 1997

 ECON.BG

Предложи
корпоративна публикация
Валутни курсове
капиталов пазар
Купува Продава БНБ
EUR1.9560 1.9560 1.9558
USD1.5915 1.5924 1.8359
GBP2.4796 2.4887 2.2843
от 17:24 19 Април 2024 повече »
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
Зам.-министър Георгиева: Новият списък на професиите ще отговори на бъдещите нужди на бизнеса Новият списък на професиите за професионално образование и обучение е планиран за обществено обсъждане през юни. Той ще съдържа професии и...