Детайлно разработена през 1987 г. реконструкция на съветската икономика, която се изразява в пре­доставяне на по-голяма независимост на предпри­ятията от повечето планови директиви, като пред фирмите се открива възможност дори да банкру­тират. Като съществен елемент на икономическа­та демократизация перестройката започва с об­вързване заплатите на всички работници с прино­са им за успешното развитие на предприятието, а с цел повишаване на икономическата ефективност се въвежда по-реалистична структура на цените. Реформата в структурата на цените през 80-те го­дини е била абсолютно необходима, тъй като нае­мите в страната не са били променяни от 1928 г.. таксите за комунални услуги — от 1946 г., а цени­те на много от основните хранителни стоки, вклю­чително на хляба, остават непроменени от 1954 г. При подобни твърди цени е невъзможно да се постигне равновесие между търсенето и предлага­нето на пазара. Главното ограничение на свобод­ното действие на предприятията се свежда до за­дължението им приоритетно да изпълняват дър­жавните поръчки.

Вероятните главни противници на промените в икономиката са нискоквалифицираните работни­ци. които няма да получат нищо повече, а дори могат да намалят доходите си, както и онази част от заетите, които ще бъдат освободени от предп­риятията с прекалено голям персонал, и за първи път в живота си ще останат без работа.

 

Английско-български учебен речник по икономика, Доналд Ръдърфорд, ИК Прозорец, 1997

 ECON.BG

Предложи
корпоративна публикация
Валутни курсове
капиталов пазар
Купува Продава БНБ
EUR1.9560 1.9560 1.9558
USD1.5915 1.5924 1.8244
GBP2.4796 2.4887 2.2828
от 00:24 26 Април 2024 повече »
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
Зам.-министър Георгиева: Новият списък на професиите ще отговори на бъдещите нужди на бизнеса Новият списък на професиите за професионално образование и обучение е планиран за обществено обсъждане през юни. Той ще съдържа професии и...