Пред­мет, раз­да­ван от рек­ла­мо­да­те­ля за оказ­ва­не на вни­ма­ние, пря­ко рекл. въз­дейс­т­вие или за на­сър­ча­ва­не на про­даж­би­те. П.р. мо­гат да бъ­дат пред­наз­на­че­ни за ма­со­во раз­да­ва­не, за ин­ди­ви­ду­а­л­но за­чи­та­не (кон­так­т­ни по­да­ръ­ци) и по­да­ръ­ци-пре­мии. П.р. за ма­со­во раз­да­ва­не са ев­ти­ни пред­ме­ти, из­ра­бо­те­ни за цел­та в го­лям ти­раж, с изоб­ра­зе­на фир­ме­на мар­ка или рек­лам­на лич­ност. Ин­ди­ви­ду­а­л­ни­те прес­тиж­ни по­да­ръ­ци се раз­да­ват на под­б­ра­ни ли­ца по оп­ре­де­лен по­вод - фир­ме­ни праз­ни­ци или го­диш­ни­ни, де­ло­ви сре­щи, по­се­ще­ния на кли­е­н­ти, осо­бе­ни съ­би­тия. Цел­та е да се съз­да­дат пред­раз­по­ла­га­ща ат­мос­фе­ра меж­ду рек­ла­мо­да­тел и ад­ре­сат, чув­с­т­во на ува­же­ние, при­я­тел­с­т­во, бла­го­дар­ност, а по­ня­ко­га и на за­дъл­же­ние от стра­на на по­лу­ча­те­ля. Чес­то стой­ност­та на прес­тиж­ни­те по­да­ръ­ци е та­ка­ва, че ги прев­ръ­ща в скрит под­куп. Те­зи до­во­ди да­ват на ня­кои ав­то­ри ос­но­ва­ние да раз­г­леж­дат П.р. ка­то сред­с­т­во на ан­ти­цик­лич­на­та рек­ла­ма.

Ин­ди­ви­ду­а­л­ни­те П.р. са най-раз­лич­ни пред­ме­ти, свър­за­ни с ра­бо­та­та на ад­ре­са­та (мо­де­ли и ма­ке­ти на сто­ка­та, при­над­леж­нос­ти за бю­ро, из­чис­ли­тел­ни и из­мер­ва­тел­ни уре­ди и др. ин­с­т­ру­мен­ти), до­маш­ни, спор­т­ни или път­ни при­над­леж­нос­ти и пред­ме­ти, свър­за­ни с лич­но­то хо­би на ад­ре­са­та. П.р., раз­да­ва­ни ка­то пре­мии, са свър­за­ни с ха­рак­те­ра на рек­ла­ми­ра­на­та сто­ка и търг. мар­ка и с на­чи­на на във­ли­ча­не на ад­ре­са­ти­те в рекл. кам­па­ния - кон­кур­си, вик­то­ри­ни, те­ле­ви­зи­он­ни иг­ри, чрез на­би­ра­не на плю­со­ве и т.н. Проб­ле­ми­те око­ло из­бо­ра на П.р., про­и­з­вод­с­т­во­то, офор­м­ле­ни­е­то и на­чи­на на под­на­ся­не­то им са слож­ни. За­то­ва съ­щес­т­ву­ват спе­ци­а­ли­зи­ра­ни фир­ми за по­да­ръч­на рек­ла­ма, ор­га­ни­за­ции на спе­ци­а­лис­ти­те и про­и­з­во­ди­те­ли­те, пра­вят се еже­год­ни па­на­и­ри и из­лож­би на рекл. по­да­рък.

Реклама и насърчаване на продажбите; проф. Доганов, доц. Дуранкев; С-я; 1995

 

Предложи
корпоративна публикация
Валутни курсове
капиталов пазар
Купува Продава БНБ
EUR1.9560 1.9560 1.9558
USD1.5915 1.5924 1.8244
GBP2.4796 2.4887 2.2828
от 00:24 26 Април 2024 повече »
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
Зам.-министър Георгиева: Новият списък на професиите ще отговори на бъдещите нужди на бизнеса Новият списък на професиите за професионално образование и обучение е планиран за обществено обсъждане през юни. Той ще съдържа професии и...