1. Число, извлечено от група цифри. Средно аритметично /arithmetic mean/ е сумата от всички величини, разделена на техния брой. Средната стойност /median/ се намита в средата на ред величини, подредени по големина. Mode е най-често срещаната стойност в групата. Средно геометрично /geometric mean/ е корен от произведението на ред от числа, умножени едно по друго.
  2. Термин, използван преди всичко в морските застраховки за разпределяне частичните загуби. Терминът "обща авария" /general average/ изразява случая, в който част от кораба или неговия товар е пожертвана с оглед спасяването на целия кораб или товар: собственикът на пожертвания товар има право на съразмерно обезщетение от собствениците на останалите товари. За тази цел се използват услугите на авариен комисар /average adjuster/, който не е непременно адвокат, но е добре запознат с правната уредба на морската авария. Когато част от кораба или товара са загубени, но не с цел да се спаси цялото, се смята, че сме изправени пред случай на частна авария /particular average/. При това положение не се допуска предявяването на иск срещу останалите собственици.

Световен речник по финанси; Греъм Банък, Уйлям Мансър, Делфин прес, 1991

ECON.BG

 

Предложи
корпоративна публикация
Валутни курсове
капиталов пазар
Купува Продава БНБ
EUR1.9560 1.9560 1.9558
USD1.5915 1.5924 1.8359
GBP2.4796 2.4887 2.2843
от 17:24 19 Април 2024 повече »
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
Зам.-министър Георгиева: Новият списък на професиите ще отговори на бъдещите нужди на бизнеса Новият списък на професиите за професионално образование и обучение е планиран за обществено обсъждане през юни. Той ще съдържа професии и...