Процентът от населението (или някаква част от населението), който участва като работна сила. Например ако в една страна има 20 млн. жени на възраст между 25 и 44 години, от които само 15 млн. участват като работна сила, съотношението население-работна сила е 75 процента. В много от напредналите страни нарастването на работ­ната сила е резултат от промяната в това съот­ношение.
Включването в работната сила се разглежда като резултат на индивидуално решение на домакинст­вата и се определя от равнището на заплатите, безработицата, образованието и отношението към труда. В двадесети век най-забележимата промяна при включването в работната сила в индустриално развитите страни е нарастващото участие на омъжените жени. Това стана след като рязкото ог­раничаване на дискриминацията по полов признак даде възможност на жените да получат по-добро образование и съответно работа. В същото време раждаемостта спадна. С това се промени отноше­нието към възможностите за добра кариера при жените, както и за заплащането на техния труд. Паралелно нарасна и възможната загуба в случай на незаетост. Отбелязано е съвсем незначително намаление в съотношението население-работна сила при мъжете. Във Великобритания това съот­ношение обикновено се нарича "процент на актив­ното население".

 

Английско-български учебен речник по икономика, Доналд Ръдърфорд, ИК Прозорец, 1997

ECON.BG

Предложи
корпоративна публикация
Валутни курсове
капиталов пазар
Купува Продава БНБ
EUR1.9560 1.9560 1.9558
USD1.5915 1.5924 1.8254
GBP2.4796 2.4887 2.2837
от 17:24 26 Април 2024 повече »
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
1.5 млн. трудови мигранти годишно вече не са ни достатъчни, смятат в Еврокомисията Всяка година в ЕС пристигат по 1,5 млн. трудови мигранти, но това не е достатъчно заради цялостния недостиг на работна ръка. Това заяви...