Анализатори вещаят мрачни дни за Microsoft 1

05.04.2013 | 11:30
по статията работи: Георги Георгиев
Компанията ще става все по-неадекватна, ако не успее да се пренастрои към към новите мобилни реалности
Анализатори вещаят мрачни дни за Microsoft

Microsoft е изправена риска от сериозен спад в близко бъдеще, ако не съумее бързо да направи сериозен прогрес в бизнеса със смартфони и таблети. Основната причина е, че през следващите години пазарът на персонални компютри ще продължи да се свива за сметка на мобилните технологии, сочи анализ на Gartner, цитиран от британския вестник „Гардиън“.

Според анализаторите ни предстои да станем свидетели на „огромни и разтърсващи промени“, в резултат на които все повече и повече хора ще разчитат на таблета си, вместо на основната си настолна машина.

Мрачните за Microsoft прогнози вещаят още, че до 2017 г. доставките на устройства под операционната система Android на Google допълнително ще свият тези на телефоните и персоналните компютри под Windows. Така броят на захранваните от компанията на Бил Гейтс устройства ще се изравни с този на Apple – ситуация, на която не сме ставали свидетели от 80-те години на миналия век.

В доклада на Gartner се казва още, че до 2015 г. продажбите на таблети ще задминат тези на конвенционалнте машини - настолни компютри и лаптопи. Отделно доминацията на Android и iOS – операционната система на Apple, ще продължи да се засилва.

Така до края на 2014 г. операционната система на Google ще управлява над един милиард устройства. Междувременно ролята на новата категория ултрамобилни устройства като Surface Pro и по-леките ултрабуци ще става все по-голяма, смятат експертите.

Последните данни показват нагледно незавидното положение на Microsoft на все по-големия мобилен пазар. За последните три месеца на 2012 г. едва 3% от продадените смартфони са били под Windows Phone. За сравнение делът на iPhone е бил 20%, а този на Android – цели 70%.

Ако Microsoft не успеят да се приспособят към новите условия, те биха изгубили огромна част от приходите си, които днес се формират главно от продажби на лицензи за Windows и офис пакета MS Office, заключават експертите.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
1.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Boris Penchev 05.04.2013 | 13:03
Microsfot????
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...