До 2015 г. ударно ще строим депа за отпадъци за 700 млн. лв.

29.01.2014 | 18:30
по статията работи: Рая Лечева
Ще последваме обаче тъжния път на Гърция, ако ЕК ни осъди заради сметищата
До 2015 г. ударно ще строим депа за отпадъци за 700 млн. лв.
Снимка: Булфото

До 2015 г. в България трябва да има изградени 19 модерни депа за отпадъци за близо 700 млн. лева. Договорите за съоръженията са подписани тази година и тепърва ще започнат да се изпълняват. Практиката ни до момента обаче показва, че изграждането на тези съоръжения върви доста трудно. В момента са изградени само две такива депа - в София и Ботевград.

Според подписаните договори по оперативна програма "Околна среда" в момента се изпълняват 24 проекта за 826 млн. лева. Това са 4 договора за техническа помощ по проекти и 19 договорa за изграждане на регионални системи за управление на отпадъците. Очаква се инсталациите да бъдат построени в Аксаково (Варна), Борово (Бяла),Ботевград, Бургас, Видин, Габрово, Добрич, Луковит, Малко Търново, Никопол, Панагюрище, Перник, Плевен, Разлог, Самоков (Костенец), Столична община, Стара Загора, Хасково и Ямбол.

Изграждането на депата обаче е трудно заради административни пречки и неразбирателство между отделните общини. Страната ни е подписала и един договор за изпълнение на дейности по закриване и рекултивиране на общински депа за битови отпадъци, които не отговарят на нормативните изисквания.

За закриването и рекултивацията на старите сметища трябва да се подготви от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), бенефициент по проекта. Неговият срок на изпълнение също е 2015 г. но до момента няма информация колко депа е предвидено да се затворят, къде и по какъв начин ще стане това.

Специалистите припомнят, че сроковете за завършване на депата са доста оптимистични и вече става все по-вероятно страната ни да не успее да се вмести в зададените срокове. Това означава, че ще се наложи на България да плаща санкции за липсата на депа, а населението ще продължи да живее в лоши условия от екологична гледна точка.

През миналата седмица Европейската комисия ни даде на съд за проблеми, които си знаем и са известни от години. В същото време страната ни не е закрила 113 стари сметища, които са потенциална екобомба. Бавим се и с реалното изграждане на нови депа като идеята е поне минимална част от отпадъка ни да попада там.

У нас обаче в момента се наблюдава обратната тенденция – появяват се все повече незаконни сметища, боклукът продължава да се складира макар и на малко по-модерни депа на местата, където има такива. Процесът по изграждането в България се бави отдавна, припомнят специалистите. Според тях още през 2009 г. е било ясно, че България не може да изпълни изискванията за закриване на всички сметища в срок. Дори и в момента няма ясен график кога и как ще стане така и не беше подготвен.

Никой не иска боклука

За да се закрият старите сметища, у нас трябва да работят нови депа. Експертите припомнят, че все още не е започнала изцяло рекултивацията на сметището в Долни Богров край София, защото част от боклука на столицата се извозва там. За бързо изграждане на новите депа Министерството на околната среда създаде Асоциации между съседни общини, които да изградят регионални системи за събиране и обработка на отпадъците. Сформирането на сдруженията обаче се проточи прекалено много, а и под въпрос е всъщност доколко тези асоциации работят реално.

Оказа се обаче, че никоя община не иска боклука на своя територия. Това беше и първият проблем. Освен това в много случаи гражданите не са съгласни с избраното местоположение на депото. Последният случай е от Самоков, където е избрано място за ново депо в прекомерна близост до село Драгушиново. Проблем там е и фактът, че противно на всякакви аргументи, депото е планирано да се изгражда върху земеделска земя. А е спорен и въпросът колко екологично ще е това депо, което се намира до приток на р. Искър. Местните се плашат и от факта, че старото сметище няма да бъде закрито.

След 2014 г. пари за депа няма

Други такива случаи са с. Баня в Разлог, с. Стожер, Добричко, плановете за ново депо в ямболско, в с. Джерман, дупнишко. „Отделно Благоевград, Кочериново, Симитли и други общини изобщо нямат надежда за използването на еврофондовете за изграждане на моденри депа. За този програмен период те са закъснели, а през следващия Комисията казва категорично, че няма да има евросредства за депа”, припомни Евгения Ташева, координатор „нулеви отпадъци“ в екологично сдружение „За Земята”. Така България блокира единствената възможност за безвъзмездно финансиране при изграждането на модерни депа за боклук. Отговорът от наша страна е, че стъпката на ЕК да ни съди е ясен сигнал, че направеното дотук не е достатъчно.

Още от 2007 г. с влизането ни в ЕС се знае, че страната ни трябва да изпълни изискванията и до 2009 г. трябваше да се закрият старите сметища. Все още дори има общини, които кандидатстват за техническа помощ за изготвяне на проекти по програмата, независимо, че програмния период на практика изтече.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...