Икономисти препоръчват продажба на част от "Български пощи" 2

03.07.2012 | 17:54
по статията работи: Петър Чернев
Преструктурирането на пощенската мрежа върви прекалено бавно, сочи анализ на ИПИ
Икономисти препоръчват продажба на част от "Български пощи"

Евентуалната приватизация на (миноритарен) дял от "Български пощи" (БП) може да спомогне за привличането на нови капитали и разширяване на управленския капацитет. Това гласи един от изводите в анализ на състоянието на „Български пощи” ЕАД в контекста на либерализацията на пощенските услуги в ЕС и България, изготвен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Документът беше представен на кръгла маса днес.

Трябва да продължи разпродажбата на неоперативни активи, чиято поддръжка допълнително натоварва бюджета на компанията. Разходите за амортизация нарастват както в номинално отношение (с изключение на 2011 г., когато е регистриран спад от 300 хил. лв.), така и като процент от приходите от оперативната дейност на компанията. Именно второто съотношение е показателно за тежестта, която разходите за амортизация представляват, заключват от Института за пазарна икономика.

Преструктурирането на пощенската мрежа върви прекалено бавно. Към края на миналата година тя включва 2981 пощенски станции, 118 пощенски агентства и 4902 пощенски кутии. Пощенските станции обслужват населението на 2616 селища. В основната си - 1354 става въпрос за населени места, в които живеят между 150 и 800 души. В други 790 селища с население над 800 души има още 790 клона.

През последните шест години ръководството на БП прави опити да оптимизира пощенската мрежа на предприятието. Броят на пощенските станции в селата е намален от 2350 през 2006 г. до 2345 през 2011 г. От своя страна броят на пощенските агентства и броят на пощенските кутии са намалени съответно от 144 до 118 и от 5391 до 4902 за същия период. Особено ясно изразена е тенденцията на намаляване на броя на пощенските кутии в градовете – от 2299 до 1502 за периода.

Според ИПИ в текста на текущия колективен трудов договор (КТД) присъстват редица разпоредби, които затрудняват ръководството на оператора да намали бройката или работното време на персонала. Според данните към на миналата година списъчният състав на БП включва 12 485 души, при 14 768 в края на 2006 г. Впоследствие до края на февруари още 717 служители напуснаха пуснаха доброволно държавната компания. Те получиха обезщетение между 2 и 10 работни заплати в зависимост от трудовият им стаж.

73% от работещите в пощите са със средно образование. Други 20 на сто са завършили висше образование.

15 апартамента в различни градове на страната ще бъдат продадени на търг чрез тайно наддаване. Всички те са собственост на "Български пощи" ЕАД. Това реши в началото на юни кабинетът.  Липсата на финансово обезпечение за поддръжката на жилищата води до амортизирането и разрушаването им. Чрез продажбата дружеството ще реализира приходи, в резултат на което ще подобри финансовото си състояние.

Пълният текст на изследването е достъпен и презентацията от кръглата маса са достъпни в прикачените файлове.

Оцени статията:
4.00/3
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Vyacheslav Popov 04.07.2012 | 22:01
За пореден път Институтът за пазарна икономика открива на своята кръгла маса вместо Америка на Ричард Ран – „Български пощи“ ЕАД. Най-лошото е, че организаторите на такива „кръгли маси“ се изживяват и вживяват в ролята на последна инстанция за истината, свързана с икономическите трудности по пътя на развитието на „Български пощи“ ЕАД. И след всяка тяхна изява медиите започват за преразказват случилото се. От ИПИ поне да си бяха направили труда да погледнат в официалната интернет страница на КРС - Публичният регистър на оператори, лицензирани за извършване на услугите по чл. 39 от Закона за пощенските услуги. По този член от закона се издават няколко вида лицензи, а именно: 1. За извършване на универсалната пощенска услуга на цялата територия на Република България от оператор, на когото е възложено задължение за извършване на тази услуга – т.с на Български пощи ЕАД; 2. За извършване на услуги, включени в обхвата на универсалната пощенска услуга, т.с на ЕКОНТ ЕКСПРЕС ООД и МИБМ ЕКСПРЕС ООД; 3.За извършване на пощенски парични преводи, тс. На всички, които са изброени по-горе, както и на ИЗИПЕЙ АД, КЕШ ЕКСПРЕС СЪРВИС ЕООД, КЕШ ОФИС АД. Много е лесно отвън да се дават съвети. Такива съвети видяхме как унищожиха българското селско стопанство, българския въгледобив и енергетика, българските телекомуникации, българските железници. Като са толкова „умни“ от Института по пазарна икономика защо не дойдат да работят в „Български пощи“ АД, ами си стоят в онова апартаментче, което го наричат Институт и си „цицат“ като бебета кърмачета парички от непрозрачни дарения на задгранични покровители.
Plamena Yordanova 26.11.2013 | 16:24
къда се прикачените файлове за пълния текст?
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...