Колко ще ни струва трапезата на Бъдни вечер?

23.12.2012 | 11:30
по статията работи: Теодора Пенева
За 40 лева можем да поставим всичко необходимо на празничната софра
Колко ще ни струва трапезата на Бъдни вечер?
Снимка: Turizmo.bg

Е, 21.12.2012 г. премина бързо и безболезнено и щом се отърсим от насъбралите се през годините страхове от възможния край, е време да се върнем отново към нормалното ежедневие и да насочим сетивата си към предстоящите Бъдни вечер и Коледа. Казвайки „сетива”, акцентирам върху вкусовите, защото, с наближаването на най-светлия празник, ние цяла година подготвяме рецепторите си за празничната трапеза и за всичко, което традициите повеляват да поставим на нея.

Докато на Коледа домакините сервират най-разнообразни блюда съобразно вкусовете на гладните им гости, то приготвяйки трапезата за Бъдни вечер, те са изключително стриктни. За някои 24 декември е строго християнски празник, за други – по-скоро семеен. Всички обаче сме единодушни, че след целодневни приготовления на масата трябва да има минимум 7 постни ястия. Ако трябва да бъдем по-точни, 7, 9 или 11 според някои повели (задължително нечетен брой), а според други – 7, 9 или 12: защото са седем дните от седмицата (и седем дни са били необходими на Господ за създаването на света; тук се преплитат старо- и новозаветните елементи), девет месеца е носила Дева Мария в утробата си Христос, а дванадесет, то се знае, са месеците от годината.

И така, ако все още не сте закупили всичко необходимо от кулинарния си списък за Бъдни вечер и се чудите с каква сума ще се разделите тази година в името на традициите, се надяваме кратката справка на Econ.bg из големите търговски вериги да ви бъде от полза при предварителното финансово планиране. Посетихме ги три дни преди самия празник.

Какво трябва да има на трапезата на Бъдни вечер?

Всеки може да поставя различен брой ястия на празничната софра, но има такива, които задължително трябва да присъстват на нея – например постната питка с парá. И други, които с времето също са станали традиционни – като ядки и плодове. След бързо съгласуване определихме кои блюда най-често слагаме на бъднивечерската си трапеза:

  • Постна питка с парá
  • Бобена яхния или боб на фурна
  • Лозови и зелеви сармички
  • Пълнени чушки с боб
  • Мед
  • Ядки, стафиди и ошав
  • Жито
  • Плодове
  • Баклава или тиквеник
  • Печена тиква

Какво ни предлагат големите вериги?

Ако приемем, че имате в наличност необходимите ви подправки, в дните преди празника търговските вериги са се погрижили да ви осигурят всички основни съставки. При това въпреки ограничените си доставки поради лошите метеорологични условия.

Най-хубавото при празничната постна питка е... че е постна. Като изключим подправките, в които понякога нейният „творец“ влага толкова въображение, колкото и за традиционната декорация, най-важният и основен необходим продукт е брашното. Килограм от него (тип 500) по веригите струва около 1,30 лева.

Цената на пакет боб от половин килограм, необходим за едно от основните ястия, варира в зависимост от различните видове и марки. Средно продуктът върви за около 2 лева. Необходимите зеленчуци (чушка, морков, глава лук и домат) също е малко вероятно да ви излязат повече от 2-3 лева.

Лозовите листа са малко по-евтини от зелевите. Те започват от около 1,50 лева и достигат до 2-2,50 лв. за буркан от около 700 мл. Средно буркан зелеви листа се търгува по веригите за 2,50 лева, а килограм кисело зеле струва до 1,50 лв. Колкото до плънката, традиционно тя се прави с ориз и стафиди. Не се е променила особено средната цена на ориза в големите хранителни вериги, като пакет от половин килограм е 1,50-1,60 лева. 100 грама стафиди можете да намерите за около 1 лв.

За последното солено ястие, пълнени чушки с боб, е необходимо да си набавите сушени чушки. Те са леки като грамаж, а за 2 лв. Се предлагат пакетирани 6-7 чушки. За боба вече си знаете.

Колкото до тиквеника и баклавата – там най-скъпата съставка са орехите. 500 г орехи с черупки се продават по веригите за около 3,80 лева. Много по-висока е цената на белените орехи, като килограмът им достига до 16 лв. Те се предлагат на пазара и пакетирани – 100 грама например са 1,80-2 лв. Самата тиква, цигулка или бяла, върви сравнително евтино. За 3-4 лева бихте могли да си закупите необходимото количество за тиквеник и печена тиква. Корите за баница варират от около 1,50 до около 2,50 в зависимост от начина на производство и съответната фирма-производител. А килограм захар (от която за баклавата ще ви трябват големи количества) струва по веригите около 2 лв.

Традиционният ошаф се продава както под формата на комбинирани миксове, така и като пакети от по един вид плод – най-често сливи или фурми. 300-400 грама бихте могли да си закупите за около 2,50-4 лв. Цената на ядките зависи от различните предпочитания на всеки, като обикновено на трапезата се слагат не повече от 200-300 г. За 3-4 лв. Можете да си набавите такова количество. Най-големите вариации са при меда, тъй като, освен пчелен, по магазините вече се среща всякакъв вид. За нуждите на анализа ще сложим средна цена от 3 лв.

Най-изгодно е празничното жито. Основната съставка в него, а именно пшеницата, се продава в пакети от по 1 лев.

И накрая, останаха плодовете. Най-често по това време на годината ядем тропически плодове, макар визията им да не се връзва съвсем с християнските обичаи. Така или иначе, дни преди Бъдни вечер веригите предлагат мандарини и портокали на промоционални цени. Килограм портокали можете да откриете за от 70 ст. до 1,50 лева, а килограм мандарини – за от 1,10 до 1,70 лв.

Колко ще ни струва цялата трапеза?

Най-общо казано, за около 40 лева едно семейство спокойно би могло да посрещне празника, както си му е редът. Една от особеностите на бъднивечерската трапеза е, че заради по-големия брой ястия те се готвят в по-малки количества (както се казва, от всичко по малко). Още повече, че християнската религия повелява и в последния ден от четиридесетдневния пост (а именно - 24 декември) вечерята да е преди всичко скромна.

И, както винаги обичаме да напомняме преди празник, помнете, че най-важното нещо е да бъдете с близките си и да си прекарате добре. Весела Коледа!

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
3.00/3
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 23.12   619 г. – Начало на понтификатът на папа Бонифаций V. 1672 г. – Италианският астроном Джовани Доменико Касини открива Рея – вторият по големина след Титан...