Ромни и Обама в навечерието на изборите

05.11.2012 | 15:30
по статията работи: Теодора Пенева
Ден преди американците да дадат своя вот битката на кандидатите за Белия дом се води щат по щат
<p>Мит Ромни и Барак Обама. Снимки: Wikipedia.org. Колаж: Econ.bg</p>

6 ноември 2012 г. (вторник) може би ще бъде най-съдбоносният ден за повечето американци в следващите четири години. Причината е, че тогава те ще дадат своя вот за един от двамата кандидати за президентското място в Овалния кабинет – действащия държавен глава Барак Обама (на първата снимка; източник: Wikipedia.org), кандидат на демократите, и издигнатия от републиканската партия Мит Ромни (на втората снимка; източник: Wikipedia.org).

А вотът на хората ще е решаващ, след като седмици преди изборите в САЩ разликата между Обама и Ромни, която беше в полза на настоящия президент, постепенно почти се стопи. В последния предизборен ден социологическите изследвания отреждат почти еднаква подкрепа за двамата претенденти. Най-скорошното проучване на ABC News и Washington Post показа, че двамата имат равенство от по 48% в битката за Белия дом.

Битка щат по щат

Ден преди изборите кандидат-президентите ще обиколят с личните си самолети из няколко щата. Обама ще се съсредоточи върху Флорида, Охайо и Колорадо, докато Ромни ще посети също Охайо, Пенсилвания и Вирджиния.

Изследванията дават преднина на сегашния президент в така наречените решаващи щати, където изходът от гласуването не е ясен. Тя обаче е незначителна и е в рамките на статистическата грешка.

48% е подкрепата, която кандидатът на демократите получава в Охайо, показа проучване на Reuters/Ipsos от неделя. От своя страна съперникът му Мит Ромни изостава с около 4% със своите 44% в щата, сочен за най-важния за президентската надпревара. Според изследването Обама е успял да увеличи с няколко процента преднината си в щата, в който 18 електорални гласа все още не са разпределени.

"Играта всъщност е за инчове. Твърде близо са, но нещата изглеждат доста оптимистични за Обама. В последните дни Охайо изглежда е на негова страна", коментира анализаторът от Ipsos Джулия Кларк.

Без този ключов щат Ромни ще трябва задължително да спечели битката на останалите бойни полета, коментира „Си Би Ес“. Проучвания показват, че той държи преднината единствено в Северна Каролина. Междувременно две анкети, проведени в Айова, сочат, че там Обама има близо петпунктово преимущество.

Като цяло обаче навсякъде разликата между двамата е малка и в последните седмици те се движат „рамо до рамо“. Никой от тях не успя да вземе надмощие в щатите Колорадо и Флорида. Тук те са с изравнена подкрепа, съответно 48% за демократа и 46% - за републиканеца. Във Вирджиния пък Обама има 47 на сто подкрепа, което е само с процент пред кандидата на републиканците.

От „Си Би Ес“ посочват още, че Ромни има големи шансове да спечели и 20-те електорални гласа в Пенсилвания, където конкурентът му доскоро водеше.

"Американският народ разбира, че ние ще се върнем в Белия дом, тъй като ще спечелим Пенсилвания", каза Мит Ромни по време на рали в неделя (бившият президент Джордж Буш също беше издигнат от републиканската партия). Кампанията на Барак Обама пък изобразява амбицията на републиканеца към въпросния щат като стратегия, в която той разчита само на божествената намеса, за да успее, тъй като е абсолютно неспособен да спечели борбата на най-важните бойни полета.

Мит Ромни

Как протичат президентските избори в САЩ?

Изборите за президент в Щатите се провеждат веднъж на четири години, традиционно в първия вторник след първия понеделник на месец ноември.

От 1804 г. те протичат посредством системата на непряко избиране, информира БТА. Жителите на всеки щат гласуват за общо 538-те членове на избирателната колегия. Броят им е равен на сбора от членовете на Камарата на представителите и на Сената (435 конгресмени + 100 сенатори) плюс трима от федералния окръг Колумбия, където е столицата Вашингтон.

Надпреварата печели този кандидат-президент, който е събрал минимум половината гласове плюс един или поне 270 гласа в избирателната колегия. И въпреки че по правило нейните членове ще гласуват на 17 декември 2012 г. в столиците на щатите, където са избрани, името на новия държавен глава на САЩ по правило ще стане известно веднага след приключването на изброния ден.

Системата на непряко избиране действа така, че на практика е възможно държавният глава да влезе в Белия дом с мнозинство от гласовете в избирателната колегия, но да е спечелил по-малко гласове от съперника си във вота на избирателите.

Представителството на всеки щат в избирателната колегия се определя от числеността на населението му. Така например щатът Калифорния с население от близо 38 милиона души има 55-ма членове в избирателната колегия, а Монтана, с население от 1 милион – трима.

Партията, която спечели повече гласове за членове на избирателната колегия в даден щат, получава цялата квота за членове, предвидена за щата. Въпреки всичко, по закон членовете на избирателната колегия формално не са обвързани да гласуват за кандидата, с чиято бюлетина са избрани.

Ако двамата кандидати получат равен брой гласове в избирателната колегия, Камарата на представителите избира бъдещия президент, а Сенатът – бъдещия вицепрезидент.

Как се отрази ураганът Санди на двамата кандидати

Осем дни преди изборите супербурята Санди „издуха“ и президентската кампания в САЩ, коментира американското издание CS Monitor. И президентът Барак Обама, и неговият опонент Мит Ромни отмениха всичките си публични ангажименти. И двамата съсредоточиха активите си, за да направят дарения на Червения кръст. Ранното гласуване в някои щати беше отменено.

Изместването на политиката от дневния ред обаче остана само привидно. Застанали на финалната права, двамата кандидати се фокусираха върху това да минимизират потенциалните политически загуби, които ураганът би могъл да им донесе.

За Обама поведението като действащ държавен глава в един критичен момент на прага на изборите е предизвикателство, което носи големи рискове. Ако точно сега допусне грешка в управлението си, това ще се отрази неминуемо на вота на избирателите. Анализатори коментират, че държавният глава не иска да повтори грешките на Джордж Буш след урагана Катрина, който се превърна в символ на президентска некомпетентност.

От своя страна Ромни логично би могъл да се възползва от всяка неправилна стъпка на опонента си. Ако обаче постави надпреварата за президентския пост на преден план, той също може да се окаже разочарован от резултатите след изборите.

В дадените пресконференции и изявления (лично или посредством говорителите си) след националното бедствие нито един от двамата кандидати не засегна темата за изборите.

Междувременно губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи заяви, че одобрява действията на Барак Обама по време на кризата, породена от супербурята Санди, но въпреки всичко ще гласува за опонента му Мит Ромни. Това предаде БТА, позовавайки се на световните агенции. Самият Кристи се радва на голяма популярност и се спряга за един от евентуалните кандидати за изборите през 2016 г.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...