Връчиха призовете "Мистър и мисис Икономика" за 2012 г.

29.11.2012 | 09:55
по статията работи: Лили Бончева
Големите награди отидоха при Николай Вълканов и Елза Маркова
Връчиха призовете "Мистър и мисис Икономика" за 2012 г.
Снимка: Архив

Снощи на церемония в Националния исторически музей бяха раздадени наградите "Мистър и мисис Икономика", които се връчват от 1990 г. насам. 

Призът "Мистър Икономика" отиде при Николай Вълканов, който има бизнес в сферата на рудодобива, гражданското и инфраструктурното строителство. Той е генерален директор на "Минстрой холдинг" АД.

Наградата "Мисис Икономика", която беше връчена за първи път тази година, получи Елза Маркова, изпълнителен директор на „Белла България", предаде ТВ7.

В конкурса се състезаваха 45 мениджъри и собственици на компании. Освен двамата големи победители, номинирани за приза „Мистър Икономика" бяха Васил Кънев, Антон Петров, Иван Чолаков и Красимир Узунов, а за „Мисис Иконимика" - Данета Желева, Саша Безуханова и Теодора Георгиева.

Носителите на Оскарите на бизнеса бяха избрани от жури, съставено от 33-ма експерти в икономиката и финансите.

Спечелилият приза "Мистър Икономика" Николай Вълканов преди половин година купи изпадналото в изключителното тежко финансово състояние предприятие "Горубсо - Мадан" от Валентин Захариев. Според него сега - 6 месеца по-късно, фирмата е една от най-добрите в България, а производството и заплатите на служителите са се вдигнали с 30-40 на сто.

"Аз много добре познавам "Горубсо - Мадан", "Горубсо - Златоград", въобще целия родопски район. Знам какви са потенциалаът и възможностите на тези предприятия, защото там е ценното - много добър инженеринг, много добри работници - т.е. когато имаш - рудата е даденост, нея я има от векове. Въпросът е да можеш да мобилизираш тези изключително добри специалисти, изключително добри миньори", коментира той, цитиран от БНТ.

Носителката на наградата "Мисис Икономика" управлява над 3000 души. Тези работни места са били запазени по време на кризата, а ръководството на фирмата се ориентира гъвкаво в по-трудната ситуация.

"Търсим нови пазари, въпреки че има спад на българския пазар. Ние го компенсираме с експорта и по този начин успяхме да си запазим както бизнеса, така и работните места на хората. Инвестиции ние непрекъснато правим - независимо дали инвестираме в нови продукти или в нови технологии", споделя Елза Маркова.

Основните критерии, по които са оценявани победителите, са броят осигурени работни места, реализираните инвестиции, платения данък "печалба" за хазната, както и социално-отговорните инициативи на компаниите.

Големите награди в церемонията бяха връчени от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. „Българските предприятия успяват да се развиват, макар и в трудните времена, в които живеем, затова те трябва да бъдат наградени", каза той. По думите на министъра тази година България е една от малкото държави, които се справят сравнително добре на фона на рецесията, в която се намира еврозоната.

Освен Мистър и Мисис Икономика, със златна статуетка "Рибарят и златната рибка" на Ставри Калинов си тръгнаха още деветима победители във всяка от обновените категории на конкурса.

Наградата „За принос в развитието на индустрията" получи Никола Треан, изпълнителен директор на медодобивния комбинат в Пирдоп "Аурубис България". Призът той получи от миналогодишния носител на наградата Кирил Домусчиев.

За „Принос в развитието на аграрния сектор" бе отличен Иван Ангелов, управител на "Градус". Златна статуетка "Рибарят и златната рибка" и грамота му бяха връчени от Валерий Тодоров, генерален директор на БНР.

Асен Ягодин, изпълнителен директор на "Българска банка за развитие" АД, получи наградата за „Принос в развитието на малкия и средния бизнес". Призът му бе връчен от Данчо Данчев, който е миналогодишния носител на наградата в сектор „Търговия и услуги".

Победител в категорията „За принос в развитието на туризма" стана Ветко Арабаджиев, собственик на "Виктория Груп". Наградата му бе връчена от зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

Петя Димитрова, главен изпълнителен директор на "Пощенска банка", бе отличена в банковия сектор. Статуетката си тя получи от генералния директор на БНТ Вяра Анкова.

Награда „За принос в развитието на небанковия финансов сектор" взе главният изпълнителен директор на ПОК "Доверие" Даниела Петкова. Тук призът бе връчен от Стоян Мавродиев, който е миналогодишният носител на наградата във финансовия сектор.

„За принос в развитието на Информационните и комуникационните технологии (ИКТ)" отличието бе връчено на Огнян Траянов, изпълнителен директор на "ТехноЛогика". Статуетката си той получи от Гергана Паси, която е определена за българския дигитален шампион по инициатива на Европейската комисия.

Тази година бяха раздадени и три специални награди. Първата от тях бе за „Финансово отговорна компания" и бе връчена на Стоян Цветанов, изпълнителен директор на „Топлофикация" София. Призът той получи от Адам Сотков, оперативен директор на колекторската фирма "С.Г.Груп".

Втората специална награда на конкурса получиха Турските авиолинии (Turkish Airlines Inc), които бяха обявени за „Специален партньор на бизнеса". Отличието те получиха заради откритите само през 2012 г. полети до над 20 нови дестинации. Наградата бе връчена от Христо Христов, управител на „Дарик уеб" и член на журито на „Мистър и Мисис Икономика 2012".

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров получи третата специална награда на конкурса. Призът му бе връчен заради спечелените от неговия екип европроекти за 160 млн. лева, които община Стара Загора е инвестирала в подобряването на бизнес средата в региона и отварянето на нови работни места.

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Като видя някой да си изпива бутилката бира до дъно си викам: - На тоя може да се разчита, няма да си остави работата недовършена!!!
На този ден 27.05   1328 г. – Филип VI, първи представител на династията Валоа, става крал на Франция. 1703 г. – Руският цар Петър Велики основава Санкт Петербург. 1717 г....