Саудитска Арабия преминава на ток от вятър и слънце

20.02.2017 | 16:40
по статията работи: econ.bg
Най-големият износител на нефт в света ще вложи над $50 млрд. по пътя към диверсификация на енергийните доставки
Саудитска Арабия преминава на ток от вятър и слънце
Снимка: БГНЕС

Най-големият износител на нефт в света Саудитска Арабия може да се превърне във водещ производител на ток от слънце и вятър. Промяната в политиката се дължи на резкия спад на цените на "черното злато“. „Зелената енергия“ може да върне натрупания финансов дефицит от съкратения износ.  

В следващите шест години страната си е поставила за цел да произвежда ежедневно по 10 гигавата ВЕИ енергия, пишат електронните издания на "Блумбърг“ и "Комерсант“. Първите слънчеви и вятърни електростанции вече са изградени в пустинята, североизточния край на страната. Мощностите спестяват по 80 000 барела нефт. Като се добавят находищата на газ, които трябва да бъдат пуснати в експлоатация до 2020 година, властите ще спестяват над 300 000 барела нефт дневно, нужни на индустрията. Данните са направени от консултантската компания. Wood Mackenzie Ltd. В анализа се казва, че съществуващите мощности могат спокойно да задоволят вътрешното енергийно потребление на кралството.  

„Възобновяемата енергия вече не е лукс“, коментира пред „Блумбърг“ страрши икономистът от Standard Chartered Марио Маратефтис. Той прогнозира, че ако потреблението на страната продължава да расте, то очевидно Саудитска Арабия няма да й остава нефт за износ. 

 За амбициозните планове в „зеления сектор“ разкрива и министърът на енергетиката Халид ал-Фалих. Във ВЕИ проекти ще бъдат инвестирани между 30 и 50 млрд. долара. "Условията в договорите ще бъдат така направени, че страната ще произвежда най-евтината енергия в света“, уверява министърът. 

Саудитска Арабия не стои и не разчита единствено на нефта, а се развива и търси ниша в нови отрасли. Такъв е случаят с Saudi Arabian Mining Co – компания, добиваща фосфат. Най-новият завод, разположен в малко градче, разположено в северозападната част на страната, ще разчита основно на ВЕИ-енергията и местни находища на газ. Такива малки проекти са изключително важни за страната по пътя към диверсификация на енергийните доставки, отбелязва още„Блумбърг“.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Няма безплатно щастие Един равин се хвали на приятел:  - Днес ожених три двойки и сега седем сърца са изпълнени с радост!  - Искаш да кажеш "шест сърца"!?  - Ти да не мислиш, че...
На този ден 17.05   1395 г. – Обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко. 1498 г. – Корабите на Васко да Гама достигат до Индия. 1555...