Създадоха машина, която превръща водата в гориво (Снимки)

20.11.2014 | 11:29
по статията работи: Симеон Досев
Уредът успява да произвежда по един барел дневно
Създадоха машина, която превръща водата в гориво (Снимки)
Снимка: Sunfire

Германската компания Sunfire представи първата по рода си машина, която преобразува водата в синтентично гориво. Технологията носи името „Power-to-Liquid” и е базирана на процеса, разработен през 1925 от учените Франц Фишер и Ханс Тропш, в комбинация с т.нар. „солидни оксидни електролизни клетки“ (SOECs). Този тип клетки се използват за преобразуването на електричество, добито от възобновяеми източници, в пара. От получената пара са премахва кислородът и се произвежда водород.

Следващата стъпка от процеса е превръщането на водорода във въглероден диоксид, а след това във въглероден монооксид. След това веществото се синтезира посредством процеса Фишер-Тропш, за да се получи синтентичното гориво. В същото време машината използва генерираната топлина за производство на нова пара, което прави нивото на ефективност около 70%.

194189

Засега уредът се използва единствено за демонстрации, а капацитетът му е 1 барел гориво на ден. Създаването на машината е струвало „седемцифрена сума“, обявиха от компанията-производител. Част от парите са публични средства, предоставени от германското Министерство на образованието и науката.

Платформата ни позволява да докажем техническата осъществимост в промишлен мащаб“, заяви технологичният директор на Sunfire Кристиян Олшаузен. „Сега вече е въпрос на регулаторни фактори, които да позволят на ивеститорите да оценят продукта. Когато това се случи, ще бъде възможно стъпка по стъпка да заменим изкопаемите горива. Ако искаме да постигнем енергийна независимост в дългосрочен план, ще трябва да започнем още днес“, коментира още той, цитиран от CNET.

194188

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...