Бъдещето на интернет търсенето е буквално зад ъгъла*

22.03.2013 | 16:00
по статията работи: Георги Георгиев
Кои са новостите в SEO, които в бъдеще ще обвържат развитието на бизнеса с най-голямата търсачка в света Google
Бъдещето на интернет търсенето е буквално зад ъгъла*

Бъдещето на търсенето в интернет е буквално зад ъгъла, но както много неща там, често е много трудно да го видим“. Това каза експертът от Google Мария Моева* по време на по време на SEO 2013 - ежегодната конференция, на която се обсъждат новостите в областта на оптимизацията за интернет търсачки (Search Engine Optimisation - SEО).

SEO е процесът на подобряване видимостта на даден уеб сайт в търсачките чрез различни способи

*Econ.bg бе медиен партньор на събитието, което събра водещи експерти по въпросите на SEO, както и представители на български компании, интересуващи от темата.

В презентацията си Мария Моева засегна редица въпроси, един от които бе свързан с новостите, „които са важни, които се случват в момента по света“ и които утре ще бъдат ключови за успеха на българските фирми.

Алгоритмите

Основната цел на алгоритмите на Google е да показват на потребителите интересни и релевантни сайтове по дадена търсена тема. Инженерите на търсачката ги създават, за да се справят с конкретен проблем, следейки индексираните от Google постоянно или на определени периоди сайтове. Целта е да показват най-добрите страници, базирани на препоръките за качество на Google.

По време на презентацията си Мария Моева разказа за някои от спецификите и ползите от двата алгоритъма, около които в момента се шуми най-много – Google Пингвин (Penguin) и Google Панда (Panda).

Целта на Панда алгоритъма е да гарантира, че сред първите резултати от дадено търсене излизат най-качествените и релевантни сайтове. Ако сайтът ви е бил засегнат от Панда, то на него със съгурност има нискокачествени части и трябва да се направят сериозни промени, обясни Моева.

Пингвин-ът пък представлява алгоритъм за хващане на уебспам, който следи за нарушения в стандартите на Google за качество на търсенето. Той разглежда много различни сигнали за нарушения, като най-важният от тях е свързан с неправилните линкове, водещи към даден сайт – нерелевантни, купени и пр.

Тук е важно да се отбележи, че Google алгоритмите хващат и реагират на определени проблемни елементи в сайта. Докато не ги отстраните, алгоритмите ще продължат да оказват влияние върху резултатите и действия като писане на молби за преразглеждане няма да ви помогнат, отбеляза Мария Моева.

124617Мария Моева. Снимка: Снимка: Еcon.bg/Марио Евстатиев

Какво да се прави в случай на проблем?

Много хора се чудят какво да правят, когато решат, че сайтът им е станал цел на алгоритмите и заради това трафикът към него е спаднал. Първото, което трябва да се провери, е дали наистина става въпрос за Панда или Пингвин, или проблемът не е с друго естество, съветва Мария Моева.

Много често се оказва, че истинската причина за спада в трафика няма никаква връзка с тези алгоритми, а е по-скоро техническа – например включена защита (firewall), която пречи на роботите на Google да минат през сайта ви.

Понякога от Google прилагат и ръчни мерки за справяне с проблема. Те се предприемат от уебспам екипа на компанията. По думите на Mоева ръчните мерки се съчетават добре с алгоритмите, които като цяло са по-бавни в реакцията си. Когато трябва да се действа бързо, най-добрият начин е проблемът да бъде отстранен ръчно.

Тук Моева уточни че „в случая ако използвате инструментите в Google Webmaster tools и не си потвърдите правата на сайта си там, то няма как да получите съобщенията за проблем от нас, тъй като ние няма да знаем знаем кой е неговият собственик“.

124619Интересът към тазгодишната конференция за оптимизация на интернет търсенето SEO 2013 бе значителен.
Снимка: Еcon.bg/Марио Евстатиев

Отговори, а не просто резултати

Структурираните данни са друга важна новост, предлагана от Google на създателите на уебсайтове. „Те позволяват съдържанието на всяка страница да бъде маркирано, така че да ни посочите за какво се отнася то като концепция – например за място, събитие, дата, човек или нещо друго. Така в Google ще можем да разберем какво всъщност предлагате на клиентите и да им даваме отговори, а не просто резултати“, обясни Мария Монова.

Така например при търсене по израза „какво да правим в София“, Google вече няма да разбира единствено отделните думи, а ще съобразява, че София е град и че потребителят най-вероятно е турист, който се информира какво може да намери в него.

В този случай търсачката ще ни покаже специално обособено каре, в което са отбелязани местата, които си струва да бъдат посетени от един турист, както и компаниите които предлагат туристически услуги до тях. Така всички ще останат доволни.

Мобилното бъдеще на търсенето

Днес в много части по света тенденциите са търсенето през мобилни устройства вече да надминава това от лаптопите и десктоп машините. В България все още не сме на това ниво, но процентът много бързо се увеличава, каза експертът на Google.

Това, което трябва първо да направите в мобилен аспект, е да разберете каква ви е аудиторията и дали използва мобилни устройства за да влиза в сайта ви. Ако да, то най-лесният и удобен начин е да създадете адаптивен дизайн на страниците, който се променя гъвкаво в зависимост от това на какво устройство се отваря, препоръчва Моева.

124618Снимка: Еcon.bg/Марио Евстатиев

И нещо, което не трябва да се забравя

Макар и до болка известни, проблемите около сканирането и индексацията на страниците продължават да са сред най-основните, които стоят пред собствениците на уебсайтове. Основен момент тук, който мнозина уебмастъри продължават да забравят, е, че сайтът трябва да е максимално достъпен за индексиране и сканиране, коментира експертът на Google.

В крайна сметка, ако създадете един максимално достъпен и полезен сайт, съобразен с изискванията на Google, то от това ще спечелят всички – и вие като компания, и вашите потребители.

 

*Мария Моева работи в Google от 2008 г. Основното ѝ задължение е да осигурява обратната връзка от потребителите и уебмастърите към инженерите, които се занимават със създаването на алгоритмите на търсачката.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 29.04   1672 г. – Армията на Луи XIV напада Холандия. 1770 г. – Джеймс Кук акостира край днешния Сидни (Австралия) и нарича залива Ботани 1859 г. – Започва...