Как да превърнем лошите дни в добри

07.03.2013
по статията работи: Александър Димитров
Шест съвета, които ще ви помогнат, стига да искате и да положите малко усилия
Как да превърнем лошите дни в добри

Лошите дни са неизменна част от живота ни. Независимо от какво са причинени – нещо материално или пък не. А когато са в серия може да доведат до временни депресии и въобще - до доста негативен поглед към живота.

Кевин Даум, който е автор на хитовата книга „Видео маркетинг for dummies” и бизнесмен, споделя опита си. Даум не е незапознат с това да имаш отвратителен житейски период, след като само в рамките на две години бизнесът му се проваля, той фалира, член на семейството му е диагностициран с рак, а самият Даум се развежда след 24 години брак. Пред сайта за бизнес и предприемачество Inc.com той дава шест съвета за това как лошите дни могат да станат по-добри, стига да имате волята и желанието.

Внимавайте с оптимизма

Много хора възприемат оптимизма като панацея и нещо, което автоматично отвежда човек до щастието. Това е глупаво. Естествено, че песимизмът не помага особено, когато сте на дъното, но има и друг начин. Даум цитира Джим Колин и неговата книга „От добър към велик“
(“Good to great”). Там Колин теоретизира как оптимизмът често води до депресия и разочарование.

Когато нещата не вървят добре, истината е в прагматизма и неговия уравновесен поглед над нещата. Прагматизмът значи да имаш вяра в това, че всичко ще се оправи, но същевременно да отчиташ „бруталните факти“, които няма как да бъдат контролирани и променени.

Дисциплина и пак дисциплина

Всеки, който е религиозен, е запознат със силната ритуалност и нужда от дисциплина при сблъсък с емоционално наситени ситуации. Даум дава пример с юдаизма, според който при смърт на близък човек, скърбящите имат „задачи“ в идните седем дни. Те са така разпределени, че им позволяват да преминат на автопилот, вместо да бъдат удавени от мрачни емоции. Бизнесменът е изградил за себе си стриктна система за справяне с проблемите – общуване с други хора, писане и физическа активност. Всеки един от тези стълбове е отговорен за нещо и води до обръщането на минуса в плюс.

Разчитайте на околните

Много хора не споделят и се самовглъбяват, когато дойде трудното. Дали защото не искат да се оплакват, или пък ги е срам от обстановката, в която са попаднали и причините за нея, няма значение. Намерете хора, които са ви близки, и които могат да ви изслушат и успокоят. Но нещо по-важно – не ги оставяйте само да ви заливат с оптимизъм от типа „всичко ще е наред“, очаквайте от тях да бъдат също толкова „брутални“ с факти и гледна точка, колкото прагматизмът.

122472

Подкрепата от други хора твърде често е ключов фактор за справянето с проблемите. Снимка: Freedigitalphotos.net/Ambro

Заложете на хумора

Във всичко, което ни се случва – дори да е трагично, неизменно има известна доза хумор, погледнато в ретроспекция. С надсмиване, самоирония и човъркане на нещата, докато не се извлече смешното от тях, се постига много. Смехът освобождава напрежение и най-просто казано ви позволява да се отпуснете и да ви олекне. Не го подценявайте!

Празнувайте победите си – особено малките такива

Не съществува един неизменно лош ден. Да, може лошите случки те да преобладават, но винаги се намира по нещо позитивно в промеждутъка. Ироничното е, че се случва най-големите ни успехи да идват като лъч светлина сред скупчените отчайващи ситуации. При друг развой обаче, е нужно да се научите да търсите победите си, дори и да са съвсем малки. Всяка една от тях ще ви се стори нещо велико, и най-важното – ще ви изтласка от дъното на фона на лошите случки около нея. Така че дори обгърнати от песимистична обстановка, все пак се вгледайте в проблясъците на нещо позитивно.

Предайте нататък

Независимо колко зле могат да се стекат обстоятелствата, трябва да знаете, че все пак сте в по-благоприятна позиция от много, наистина много други хора по света. Предайте нататък... но кое?

Ами, опита си, емпатията си, помощта си, човечността си. Помагането на другите ще ви направи по-уверени във вас самите, да не говорим, че правите добро по този начин. Покрай обсъжданията може да намерите и отговори за самите вас и проблемите, с които се сблъсквате. И нещо друго – ще може да разчитате на хората, на които сте оказали помощ занапред.


Тази статия ви хареса? Присъединете се към Еcon.bg и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...