Книгите ни спасяват от депресия

21.01.2013
по статията работи: Елица Елефтерова
Четенето на книги за личностно развитие помага на хората да излязат от депресията
Книгите ни спасяват от депресия

Предписването на книги за личностно развитие и самопомощ действа ефективно в лечението на депресия, показва проучване. Пациентите, на които са предлагани такива книги, плюс сесия за това как да ги използват, са имали по-ниски нива на депресия след година, отколкото тези, на които се предлагат обикновени грижи от общопрактикуващия лекар, информира “Би Би Си”.

Ефектът е бил наблюдаван в допълнение към ползите от други лечения, като антидепресанти, съобщават шотландски изследователи в списание Plos One. Този подход може да помогне на здравните специалисти в търсенето на лечение за това заболяване.

Повече от 200 пациенти, които са били диагностицирани с депресия от личния си лекар, са участвали в проучването, като половината от тях са били подложени на лечение с антидепресанти. 

На някои от хората, участващи в изследването, са били дадени книги за самопомощ, занимаващи се с различни аспекти на депресията, като това да бъдат по-самоуверени или как да преодолеят проблемите със съня си.

Пациентите освен това са посетили три сесии с консултант, който им е помагал да се възползват пълноценно от прочетеното в книгите и е създавал план какви промени да направят. След четири месеца тези, на които са били предписани такива книги, са имали значително по-ниски нива на депресия, отколкото тези, които са получили традиционните грижи от общопрактикуващите си лекари.

Една година по-късно, в групата за самопомощ са по-склонни да се справят с депресията си. Ръководителят на изследването проф. Кристофър Уилямс, от университета в Глазгоу, който е и автор на книга, наречена “Преодоляване на депресия и лошо настроение” (Overcoming Depression and Low Mood), коментира, че указателните сесии са били ключът към успеха на хората.

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Еcon.bg и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!

Оцени статията:
4.25/5
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...