Как един милиардер стана просто милионер

29.07.2013 | 13:00
по статията работи: Ивайло Шишеджиев
Айк Батиста беше осмият по богатство човек в света през 2012 г. Сега той вече дори не е милиардер
Как един милиардер стана просто милионер

Сривът в цената на акциите на публично търгуваните компании на Айк Батиста окончателно отнеха статута му на милиардер.

Едва преди година считан за осмия по богатство човек в света бразилски бизнесмен загуби около 99% от активите си, информират от „Блумбърг“.

Макар и Батиста дълго време да бе на ръба да се раздели със статута си на милиардер, окончателно това се случи след като базираната в Обединените арабски емирства Mubadala Development Co. преобразува част от инвестициите си в дълг.

Стойността на средствата, сега преобразувани в заем, възлизат на около 2 млрд. долара. В резултат на това решение, EBX Group Co, собственост на Батиста, се оказва с 1.5 млрд. долара дълг към компанията от Абу Даби.

Това в никакъв случай не е първи сериозен удар за Батиста. Дълговете на вече бившия милиардер възлизаха на около 2 млрд. долара още преди тези събития. По изчисления на Блумбърг това означава, че нетните авоари на 56-годишния предприемач в момента са на стойност около 200 млн. долара.

Богатството на Батиста значително намаля през последната година, имайки се в предвид, че през 2012 г. авоарите му възлизаха на 34,5 млрд. долара. Това стана след като милиардерът не успя да отговори на очакванията, които бе предвидил за своите компании.

„Получи се като верижна реакция – загуби доверието в една от компаниите, а след това загуби и в останалите“, коментира Елад Реви, аналитик в Spinelly SA.

В началото на месеца пък бразилският предприемач загуби още една четвърт от нетното си богатство, след като бразилската Банка за развитие съобщи, че той е предлагал персонални гаранции на стойност 2,3 млрд. реала (1 млрд. щатски долара) за получването на заеми.

Наскоро Батиста се зарече да възстанови всичките си дългове:

„Ще успея да погася всичките си задължения. И едно пени няма да бъде оставено неизплатено.“

Родната за предприемача Бразилия е с най-нисък икономически ръст от всички страни в БРИК, като ръстът ѝ възлиза на 3% за 2013 година спрямо 4,8% среден показател. При инфлация от 6.5%, реалната работна заплата е в сериозни затруднения, а стойностите на индексите на Бразилската стокова борса се сринаха с около 28% за една година.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 09.04   193 г. – Септимий Север е обявен за римски император. 1387 г. – Османският владетел Мурад I превзема Солун. 1413 г. – Хенри V е коронован за крал на...