Съоснователят на Reddit се самоуби на 26-годишна възраст 1

12.01.2013 | 20:24
по статията работи: Лили Бончева
Изглежда интернет активистът Аарон Шварц е страдал от тежка депресия
<p>Аарон Шварц</p>

Аарон Шварц

Снимка: Wikipedia.org

Аарон Шварц, програмист и интернет активист, който е съосновател на компания, която прераства в известната социална платформа Reddit, се e самоубил в петък в Ню Йорк, съобщават сайтовете The Tech и Boing Boing. Трагичната новина е била потвърдена от адвоката на 26-годишния Шварц в събота сутринта.

На 14-годишна възраст Шварц става съавтор на по-ранна версия на популярния софтуерен механизъм за обмен на новини между два сайта или между сайт и потребител RSS. По-късно той основава Infogami – компания, която в крайна сметка се слива с Reddit. Той е съосновател и на Demand Progress – онлайн активистка група, чиято мисия е „да извоюва прогресивна промяна в политиката за обикновените хора чрез организиране и лобиране сред масите”. Тя се бори срещу добилите широка популярност проектозакони, потъпкващи свободата на словото в интернет SOPA (Stop Online Piracy Act) и PIPA (Protect IP Act).

 Шварц е арестуван през юли 2011 г. по подозрения в свалянето на приблизително 4 млн. академични списания от тогава платената платформа JSTOR с намерението да ги разпространи безплатно чрез сайтове за споделяне от типа p2p. Той е обвинен в интернет измама, компютърна измама, незаконно придобиване на информация от защитен компютър и увреждане на защитен компютър. През септември 2012 г. Шварц се изправя пред съда и пледира, че е невинен по тези обвинения. Точно 2 дни преди самоубийството му, JSTOR започва да предлага безплатен, но ограничен достъп до своите архиви.

Шварц намеква, че страда от депресия в миналото. В своя реч от 2007 г. той коментира времето, което прекарва в Reddit, включително първите седмици след купуването му от Conde Nast:

„Всички отидохме до Сан Франциско и започнахме да работим в офисите на Wired News (току-що ни бяха купили от Condé Nast (голяма издателска компания, която притежава Wired, заедно с много други издания).

Бях нещастен, не можех да понасям Сан Франциско. Не можех да понасям живота в офис. Не можех да понасям Wired. Взех си голяма коледна отпуска. Разболях се. Мислех за самоубийство. Избягах от полицията. А когато се върнах на работа в понеделник сутринта, ме помолиха да напусна”.

В публикация в блога си от тази година Шварц говори за депресията си в повече детайли:

"Разочароваш се. Понякога плачеш. Чувстваш се безполезен. Чудиш се дали си струва да продължаваш. Всичко, за което мислиш, е безцветно – нещата, които си направил, това, което се надяваш да направиш, хората около теб. Искаш да лежиш в леглото си на тъмно. Това е депресивното настроение – няма причина да се появи, няма причина, поради която да изчезне. Излизаш навън да поемеш малко чист въздух или прегръщаш любим човек, но това не те кара да се чувстваш по-добре. Само по-разстроен от това, че си неспособен да почувстваш радостите, които изглежда всички други усещат. Всичко се обгръща в тъга.

В най-добрия случай си казваш, че мисленето ти е нерационално, че е просто разстройство на настроението, че трябва да продължиш живота си. Но понякога е по-зле. Усещаш, че сякаш болката дълбае резки в главата ти, изтезаваш тялото си, опитваш се да избягаш, но не можеш".

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/5
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Stefka Atanasova 19.01.2013 | 16:25
Напълно го разбирам...знам какво е, защото съм се чувствала по този начин и понякога все още е така. Усещаш, че си сам и няма кой да ти помогне, трябва сам да се измъкнеш от това усещане, но сякаш не намираш стимулация да го направиш. Раздвоен си, защото ако направиш дръзка крачка хората може да те приемат за страхливец (сякаш не си успял да преодолееш трудностите в живота), но ако продължаваш да се "бориш", усещаш съшата меланхолия и самота. Сякаш си в пропаст и единственото, което те пази от падане са двече ти ръце и чакаш някой да ти подаде ръка. Но нека бъдем честни...никой никога не идва. Или се измъкваш сам...или пропадаш в дълбините на своите предрасъдаци и страхове!
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...