Божидар Димитров е подал оставка

19.12.2010 | 18:13
по статията работи:
Оставката е приета от премиера Бойко Борисов. Павлин Димитров също е подал оставка. Тя също е била приета
Божидар Димитров е подал оставка

*Информацията е актуализирана към 19.40 ч.

Министърът без портфейл, отговарящ за българите в чужбина, Божидар Димитров е подал оставка. Това съобщи самият той в предаването на Цветанка Ризова "На четири очи" по "Нова телевизия", предаде Standartnews.bg. От думите на историка стана ясно, че той е напуснал поста си преди около час (около 17 ч. - бел.ред.).

Оставката е била подадена следобед и премиерът Бойко Борисов я е разписал и приел, уточни Димитров. Той добави: От около час вече не съм министър.

Преди час (Считано от 18.10 ч. -бел.ред.) приех оставката на Божидар Димитров. Това заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов в предаването "Нека говорят" с Росен Петров на bTV.

Той добави: Благодаря му за свършената работа. За да покажа, че принципите на ГЕРБ са винаги на първо място, приех неговата оставка. Съжалявам много. С много мъка защото ми е много добър приятел, много добър човек, уважаван историк. Човек, който отиде на избори в Бургас, беше избран мажоритарно за депутат и след това за министър.

По време на следващото си заседание Министерският съвет ще предложи президентът Георги Първанов да отзове дипломатите, които са сътрудничили на бившата ДС, стана ясно от думите на Борисов. Той допълни: И Павлин Димитров, и Божидар Димитров са хора с характер, с доблест и не желаят да създават проблеми.

Утре сутрин Павлин Димитров (зам.-миниситър вътрешните работи - бел.ред.) е заявил на министър Цветанов, че също ще подаде оставка, съобщи още премиерът, предаде Агенция "Фокус".

Впоследствие около 18.50 ч. БТА съобщи, че Павлин Димитров е подал оставка и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов я е приел.

Името на Димитров бе посочено в списъка на Комисията по досиета за принадлежност към структури на бившата ДС. Като заместник-министър той отговаряше за редица ресори в министерството. Един от тях беше преговорите със синдикатите. Сега в МВР остава само един заместник-министър - Веселин Вучков. Все още не ясно кой ще заеме мястото на Павлин Димитров.

Очаква се в близките дни парламентът да гласува официално освобождаването на Божидар Димитров от поста, както и да бъде одобрен негов заместник.

Министърът в оставка няма да се връща в Народното събрание. Това съобщи самият Божидар Димитров по-рано днес пред вестник "Дневник". Всеки министър има правото при предсрочно прекратяване на правомощията си в изпълнителната власт да се върне в НС.

По закон депутатското място се пази на народни представители, които са били избрани за министри. То се заема временно от следващия в партийната листа. Според информацията на Дневник.bg Димитров ще се върне в Националния исторически музей.

Припомняме ви, че вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че очаква оставката на министъра в понеделник, "защото не искам да го обидя, и да става изкупителна жертва". Впоследствие самият Димитров заяви, че е готов да подаде оставка. Пред Дарик радио той отказа да отговори на въпроса, дали се чувства жертва на скандала, свързан с досиетата на български дипломати, сътрудничили на ДС.

Божидар Димитров е сътрудничил на ДС под псевдонимите "Кардам", "Тервел" и "Телериг". Нова телевизия припомня, че преди дни комисията по досиетата съобщи, че 190 шефове на български дипломатически мисии в последните 20 г. са били сътрудници на бившата държавна сигурност. В момента 33-ма от тях са посланици, 8 са временно управляващи, 4-ма са генерални консули.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 09.04   193 г. – Септимий Север е обявен за римски император. 1387 г. – Османският владетел Мурад I превзема Солун. 1413 г. – Хенри V е коронован за крал на...