България готви план за влизане в ОИСР

20.04.2017 | 17:15
по статията работи: econ.bg
От Министерството на икономиката уточниха, че в момента Министерството на външните работи подготвя план за действие за присъединяване на България към организацията
България готви план за влизане в ОИСР
Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката Теодор Седларски е заявил "твърдата воля" на България да се присъедини към Организацията за икономическо и сътрудничество и развитие (ОИСР) в разговор с Габриела Рамос, директор на кабинета на генералния секретар на организацията.

По време на срещата са били обсъдени перспективите и възможностите на България за членство в световната организация, но в съобщението не се посочва какви са те.

Рамос е изразила готовност за пълно съдействие за придвижване на кандидатурата на България.

От Министерството на икономиката уточниха, че в момента Министерството на външните работи подготвя план за действие за присъединяване на България към организацията. Той трябва да бъде одобрен от Министерски съвет. Не е известно към момента в каква степен на готовност е този план.

В края на март четирите работодателски организации - Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), изпратиха общо писмо до президента и лидерите на основните политическите формации, в което посочиха, че членството в ОИСР би било от голяма полза за България.

В момента ОИСР, някога известна като "клуб на богатите" има 35 страни. Сред тях са и Чехия, Полша, Унгария, Литва. На сайта си организацията посочва, че сред нейните членове са както най-развитите икономики в света, така и развиващи се.

За присъединяване към организацията е създаден механизъм, по който се прави преглед на политиката и състоянието на страната, която кандидатства. Тя трябва да докаже, че се придържа към принципите, споделяни от страните членки: отворена пазарна икономика, демократичен плурализъм и зачитане на човешките права.

Според процедурата страните, които вече са членове на организацията, трябва да са съгласни кандидатът да получи одобрение. Едва след това ръководството на ОИСР започва стъпките за това.

На срещата са присъствали българският посланик във Франция Ангел Чолаков, както и експерти от Министерството на икономиката и търговският представител на страната в Париж Анна Лазарова.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...