Външният дълг на България е почти 40 милиарда евро

23.07.2015 | 14:30
по статията работи: Георги Кусеров
Държавният бюджет пък е натрупал излишък от 1,1 милиарда лева
Външният дълг на България е почти 40 милиарда евро
Снимка: Thinkstock/Guliver

Брутният външен дълг на държавата е достигнал 38,9 милиарда евро към месец април 2015 г., което е с 1,7 милиарда евро повече от нивото му през същия месец миналата година. Междувременно държавната хазна е успяла да натрупа допълнителни средства на стойност 1,1 милиарда лева. За сравнение, за същия период миналата година е бил отчетен огромен дефицит от 888,6 милиона лева. Това става ясно от редовния месечен икономически обзор с коментар на данните, налични към средата на юли, публикуван от Райфайзенбанк България.

Приходите и помощите, събрани от държавата за първите пет месеца на годината възлизат на 13,3 милиарда лева, което означава, че има ръст от 17,3% на годишна база. Разходите, включително и вноската в бюджета на ЕС, пък се изчисляват на 12,7 милиарда лева (0,5% ръст).

Индексът на индустриалното производство също бележи ръст с 3,9% на годишна база, в резултат на повишените разходи за придобиване на дълготрайни активи в промишлеността през изминалата година.

Оборотът на вътрешната търговия се е повишил с 5,6% през май. Значително увеличение отбелязват и продажбите на автомобили и мотоциклети у нас, които са постигнали ръст от 25,3%. Спадът в оборота на търговията на едро, който се регистрираше още от началото на 2014 г. за втори пореден месец бе преустановен и през май нарасна с 4.8% на годишна база. Търговията на дребно също бележи подобрение с 1,3% на годишна база.

„Положителна динамика се наблюдаваше и при цивилното, и инженерното строителство, което нарасна с 3,7% на годишна база. Този ръст обаче не бе достатъчно интензивен, за да преодолее общия спад в сектора“, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

Към април 2015 г. брутният външен дълг на България е достигнал 38,9 милиарда евро, което е с 1,7 милиарда евро повече от нивото му през април миналата година.

„Нарастването му се движеше изцяло от динамиката на дълга на държавното управление, който е нараснал с 2,9 милиарда евро за една година и бе компенсиран отчасти от намалението във външната задлъжнялост на останалите три институционални сектора (фирми, банки и други) с общо 1,2 милиада евро“, допълни Калчев.

 

След три месеца с инфлация, през май индексът на потребителските цени регистрира 0,2% месечна дефлация. Въпреки това, от началото на годината до края на петия месец на 2015 г. натрупаната инфлация възлиза на 0,7%.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...