В София и Шумен безработицата намалява, а средната заплата се увеличава

30.04.2013 | 14:51
по статията работи: Петя Бързилска
През 2012 г. безработицата е нараснала в осемнадесет области и се е понижила в десет, се казва в анализ на ИПИ
В София и Шумен безработицата намалява, а средната заплата се увеличава

Само в две области на България едновременно безработицата намалява, а средната работна заплата се увеличава. Това са София област и Шумен, става ясно от доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ).

София област продължава да съкращава разликата със София град, като нивото на заплатите е по-високо само в Стара Загора и Враца. Област София е районът с най-ниска безработица след столицата и Стара Загора. В същото време Шумен остава една от областите с най-висока безработица в страната и през 2012 г., предаде iNews.bg.

През 2012 г. безработицата е нараснала в осемнадесет области и се е понижила в десет.

В осем области – Бургас, Видин, Габрово, Добрич, Кюстендил, Плевен, Смолян и Хасково, безработицата се понижава, като в същото време средногодишното ниво на заплатите нараства, но с по-бавни темпове  от средните за страната.

Бавният ръст на доходите в някои от най-бедните области в страната (Видин, Смолян, Хасково и Кюстендил) помага за намаляването на безработицата в тези области.

В девет области безработицата се увеличава, въпреки че ръстът на заплатите е по-бавен от средния темп за страната. Това са Благоевград, Варна, Велико Търново, Враца, Ловеч, Перник, Русе, Сливен и Ямбол.

В повечето от тези области средните месечни заплати отбелязват минимално номинално увеличение, като в Русе, Сливен и Ямбол то е под 3%. Във Варна ръстът на безработицата е с цели 6%.

В осем области заплатите се увеличават по-бързо от средния за страната темп, което е придружено и от покачваща се безработица. Сред тях са и областите с най-нисък средногодишен коефициент на безработица в страната през последните години – София столица и Стара Загора.

Чувствителният ръст на доходите в Разград, придружен с увеличаване на безработицата, може би отразява и освобождаване на част от ниско квалифицирани работници в областта, отчитат от ИПИ.

Безработицата е достигнала 12,3% миналата година, а реалният ръст на заплатите е 5,4%, обобщават икономистите.

По данни на Агенция по заетостта (АЗ) 11.8% е равнището на безработицата у нас през месец март 2013 г. Налице е спад с 0,2 пункта спрямо февруари тази година.

Същевременно през 2012 г. средният годишен доход общо на лице от домакинство е 4541 лв., което е с 15,3% повече спрямо 2011 година. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 11.04   1079 г. – Със заповед на полския крал е екзекутиран епископа на Краков Станислас, който по-късно е канонизиран и става покровител на Полша. 1241 г. –...