Горанов премълча дали все още има проблеми с БАЦИС

23.02.2018 | 17:00
по статията работи: econ.bg
Горанов припомни, че БАЦИС е била изградена именно по време на управление на правителството на ГЕРБ, за да се създаде инструментариум за намаляване на контрабандата на горива и свиване на сивия сектор
Горанов премълча дали все още има проблеми с БАЦИС
Снимка: БГНЕС

Държавата е взела под внимание и е гарантирала сигурността на системата за обмен на информация между Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите - т.нар. БАЦИС. В това увери по време на петъчния парламентарен контрол министърът на финансите Владислав Горанов. Той отговори на въпрос на депутата от БСП Жельо Бойчев относно мерките за отстраняване на проблемите в системата за контрол на търговията с горива.

Бойчев обаче не прие обяснението на Горанов и изброените със скоростта на картечница от финансовия министър взети мерки за сигурност. Според червения депутат, тези мерки били приложени само в 47 точки на достъп до БАЦИС от общо 340, които са посочени от ДАНС като проблемни. Той попита и защо ДАНС е излязла с писмо още на 12.07.2016 година, а държавата действа толкова по-късно, на което Горанов отвърна, че експертите от Агенция "Митници" са търсели консултации с ДАНС още преди да има официално писмо.

Сред изброените мерки за сигурност личат следните: влизането във всяка работна станция става само с електронен подпис; внедрена е в експлоатация система за наблюдение на работните станции, която уведомява с нотификация при всяко влизане в БАЦИС; система за наблюдение на всяко интегрирано комуникационно устройство за наблюдение и контрол (ИКУНК); подменени са всички станции, които са били оборудвани с Windows XP; изпълнен е поет към бизнеса ангажимент да има бърза обработка на документи и 99,92% се обработват за 30 секунди.

Горанов припомни, че БАЦИС е била изградена именно по време на управление на правителството на ГЕРБ, за да се създаде инструментариум за намаляване на контрабандата на горива и свиване на сивия сектор. Финансовият министър разясни набързо, че оптимизирана цялостната оперативна база на системата вследствие на препоръки от доклад на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

 

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Интеза ООД Заключващи системи и аксесоари. Секретни патрони, брави, Master key системи, архитектурен обков, сейфове и каси и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
На морето: - Как е водата? - Мокра. - В смисъл, колко градуса е? - Ааа, безалкохолна е, съжалявам...
На този ден 12.08   1813 г. – Австрия обявява война на Наполеон. 1851 г. – Американецът Айзък Сингер получава патент за шевната машина със задвижване посредством педал, с което се...