Дават 50 млрд. евро на Гърция, ако излезе от еврозоната?*

23.05.2012 | 17:15
по статията работи: Ралица Стоянова
Гръцки банки получават 18 млрд. евро помощ от ESM
Дават 50 млрд. евро на Гърция, ако излезе от еврозоната?*

Европейският съюз и Международният валутен фонд могат да предоставят бонус от 50 млрд. евро на Гърция, ако реши да излезе от еврозоната. Това съобщават гръцките медии, като се позавават на "Ройтерс".

Намерението за такъв бонус за Гърция е отразено в документ, за който било постигнато споразумение между страните членки на еврозоната в понеделник по време на телеконферентна връзка на работната група на Еврогрупата, твърди агенцията.

Гръцките медии цитират още публикацията в германския в. "Цайт", според която Европейската централна банка е създала кризисна група, за да бъде управляван процесът на евентуално излизане на Гърция от еврозоната след състоялите се в страната парламентарни избори на 6 май, които не можаха да излъчат правителство и които ще бъдат повторени на 17 юни. Ръководителят на групата Йорг Асмусен, германският директор на Европейската централна банка, казал, че ЕЦБ се готви за излизане на Гърция от еврозоната, а подобна група е създала и германската централна банка Bundesbank, пише БТА.

Междувременно стана ясно, че четирите най-големи гръцки банки – Националната банка на Гърция, Eurobank, Alpha Bank и Piraeus, ще получат 18 млрд. долара помощ от Европейския механизъм за финансова стабилност (EFSF, ESM).

Рекапитализацията на банките се прави с цел да се вдъхне малко повече доверие в гръцката банкова система предвид несигурната политическа ситуация в страната и липсата на постоянен кабинет, пише АП. Несигурността накара доста гърци да изтеглят своите депозити, а това поставя под напрежение ликвидността на банките.

Последните развития в Гърция са много обезпокоителни, обяви германската централна банка Bundesbank в месечния си доклад.

Балканската страна заплашва да не изпълни договорените реформи и мерки за консолидация, на които се съгласи в замяна на огромна помощ. Това може да застраши продължаването на помощта и Гърция ще трябва да понесе произтичащите последици, подчерта банката. Ако се стигне до подобен сценарий, предизвикателствата пред еврозоната и Германия ще бъдат значителни, но управляеми, се казва още в доклада на Bundesbank, цитиран от АФП.

Междувременно в Гърция избухна поредният протест. Работещите в аптеките излязоха в ефективна стачка заради забавени заплати.

Фармацевтичният сектор при южните съседи също е включен в искането на ЕС и МВФ за реформа. Там ще се затяга режимът за издаване на медицински бележки и ще се намаляват субсидиите за лекарства.

* Информацията е допълнена в 18 часа.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...