Еврото с рекорден спад спрямо долара в очакване на изборите в Гърция

23.01.2015 | 13:50
по статията работи: Мина Стойчева
Валутата се сви до най-ниското си ниво за последните 11 години
Еврото с рекорден спад спрямо долара в очакване на изборите в Гърция

Еврото се сви за шеста поредна седмица и достигна рекордно ниска стойност спрямо американския долар на фона на предстоящите в неделя парламентарни избори в Гърция. В петък то се търгува на най-ниското си ниво за последните 11 години, съобщава „Бизнес уийк“.

Общата европейска валута се сви с 1,2% и се продаваше за 1,1234 долара на борсата в Лондон. Вчера (23 януари) тя намаля с още 2,1 на сто, след като стана ясно, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще въведе количествени улеснения за страните от еврозоната. За последната седмица еврото е паднало с 2,9 на сто спрямо долара.

Изборите в Гърция са още една причина за сериозното разпродаване на евро. Играчите на пазара все още се колебаят дали решението на ЕЦБ ще бъде достатъчно за стабилизирането на икономиката в еврозоната“, коментира Шон Калоу, който е валутен експерт в Westpac Banking Corp. в Сидни.

На 25 януари гръцките гласоподаватели ще трябва да изберат кой ще ги управлява в следващите години. Това ще е от решаващо значение за бъдещето на страната. Вотът ще реши дали държавата с най-много дългове в Европа ще продължи да се придържа към програмата за икономии, която е едно от изискванията от страна на нейните кредитори, каквато е Германия.

Неин сериозен противник обаче е лидерът на опозиционната партия СИРИЗА Алексис Ципрас, който обещава да премахне бюджетните ограничения и да сложи край на рестриктивната икономическа политика, ако спечели изборите. Именно тя обаче е тази, която осигурява подкрепата на Гърция от страна на страните-членки за оставането й във валутния съюз.

Междувременно след заседание на ЕЦБ в четвъртък стана ясно, че финансовата институция ще стимулира отслабналата икономика на еврозоната с финансова инжекция от 1,1 трилиона евро. От ЕЦБ обявиха, че от началото на март 2015 г. ще започнат изкупуването на държавни облигации на стойност 60 млрд. евро всеки месец до края на септември 2016 г., като има възможност срокът на тази мярка да бъде удължен. Стъпката представлява т.нар. количествени улеснения.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...