Екзотично дърво садят в Поморие

11.04.2008 | 13:36
по статията работи: Апостол Апостолов
Предлагат проект за озеленяване и реконструкция на пешеходната зона. Новите нетрадиционни видове са съобразени с почвено-климатичните особености на района
Екзотично дърво садят в Поморие


Проект за озеленяване и реконструкция на пешеходната зона в Поморие предлага обогатяване на растителните видове с нови дървесни и храстови растения и многогодишни цветя. Новите нетрадиционни видове са съобразени с почвено-климатичните особености на района. Растителността е проектирана така, че да създава една по-приятна среда за разходка и отдих, без да пречи на движението.


Екипът, изготвил проекта, предвижда тревната постелка да бъде съчетана с барелефни дървесно-храстови групи - на фона на декоративен жив плет и храсти с ефектна листна маса и красиви цветове.


Старите дървета ще бъдат заменени с дърво от вида гинко билоба, което се отглежда в цял свят по паркове и градини, като добре понася токсичните градски условия и атаки на вредители, предаде радио "Милена"


Днес се смята, че гинко билоба е най-старото дървесно растение на земята с история от 150 милиона години, през които почти не се е променило. Корените са дълбоки, дървото е устойчиво на вятър и сняг и достига на височина 20 – 35 м. Дървесината му е много лека и мека. Младите дървета често са високи и тънки, а короната им е конусовидна с ярко изразено централно стъбло и десетина главни разклонения. На върха на всяка клонка се появяват по няколко листа на кичурче. Съчетанието  от устойчивост на болести, неподатлива на насекоми дървесина и способността да образува въздушни корени и леторасли правят гинко билоба много дълголетни. Четири дървета от този вид са оцелели след атомната експлозия над Хирошима, само на 1-2 км от мястото на взрива.


В Китай и Япония след отстраняване на месестата обвивка, семената се използват за храна. Там те са деликатес и се поднасят, обикновено печени, боядисани в червено, на сватбените ритуали. В листата на дървото са открити много ценни за медицината съставки. Едно от основните им свойства е да стимулират мозъчните функции, подобряват паметта, концентрацията, имат мощен антидепресивен ефект.  Видът Гинко билоба е включен в Червения списък на застрашените растения .


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...