Жителите на Драгоман протестират срещу високоскоростен влак

13.08.2012 | 15:23
по статията работи: Петя Бързилска
Трасето му минава през близо 60 къщи и дворове
Жителите на Драгоман протестират срещу високоскоростен влак
Снимка: Sxc.hu

Жителите на Драгоман скочиха срещу проекта за високоскоростен влак София - Драгоман, след като стана ясно, че новото трасе на железницата ще минава през близо 60 къщи и дворове, както и имоти в регулация, се казва в прессъобщение на общината в Драгоман.

Проблемът излезе наяве буквално преди дни, след като в общината бе получена подробна карта на жп трасето във връзка с информацията за доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) по инвестиционно предложение на ДП НКЖИ „Модернизация на железопътната линия София-Драгоман”  чрез проект -  смесен вариант „Алтернатива С1”.

Проблемът е изключитлно изненадващ за жителите на града, които не само, че не са уведомени, но и не са участвали в обществено обсъждане кой от четирите възможни варианти за жп път да изберат.

Оказва се, че  предишното ръководство на общината не е поставило този въпрос на дневен ред пред съгражданите си през 2009 г. Предвид, че не е последвала никаква реакция, съответните институции са задвижили идейния проект за „Модернизация на железопътната линия София-Драгоман”.

"Проектът е в много напреднала фаза, включително е одобрен от Националния експертен съвет към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, но вече сме взели мерки, за да го спрем”, коментира кметът на Драгоман  Андрей Иванов.

Проведена е незабавно  спешна среща между  кмета на Драгоман и ръководството на Национална компания „Железопътна инфраструктура”.

"От тях имаме разбиране по въпроса”, заяви още Иванов. Общината вече е готова с искане за коригиране на жп трасето за високоскорстния влак София-Драгоман поради липса на съгласуване с Общинския съвет и непроведено обществено обсъждане с жителите на града.

"Този проект ще е трагедия за Драгоман. Заставаме не до вас, а пред вас и ще се борим нито една къща, нито един имот да не пострада”, категоричен е кметът Андрей Иванов.

"Трябва ли да се бутне един град, за да се направи една линия?”, заявяват жителите на Драгоман. В петък те вече стартираха подписка с искане да се спре този проект и да бъде одобрен  вариант, който не накърнява интересите на никого. 

Сегашното ръководството на община Драгоман, начело с кмета Андрей Иванов, проведе публична дискусия, на която запозна съгражданите със сериозността на проблема. 2/3 от екипа на Иванов са били общински съветници през 2009 г. и бяха категорични, че предишния  Общински съвет на Драгоман не е бил информиран, че трябва да гласуват вариант за трасе на високоскоростната железница.

Предстои да се изясни дали е налице престъпно бездействие от страна на предишния кмет или просто е заложен капан на сегашния градоначалник Андрей Иванов.

Финализиране  на транспортните коридори през следващия програмен период  с европейски средства е цел на Министерството на транспорта.

При жп проектите за 2014-2020 година остава довършването на отсечката Септември – София – Драгоман. По този начин турската и сръбската граници ще бъдат свързани със скоростна жп магистрала.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
По време на комунизма. Върви си един обикновен човек из Москва, оглежда магазините и си мърмори: - Сирене няма... яйца няма... месо няма... мляко няма... Идва до него милиционер и му казва: - Ако...
На този ден 19.10   202 г. пр.н.е. – Втора пуническа война: В Битката при Зама легионите на римския главнокомандващ Сципион Африкански разбиват нахлуващата картагенска армия, предвождана...