Изнесли сме стоки за Турция за 3,3 млрд. лв.

10.12.2013 | 12:05
по статията работи: Петя Бързилска
51.1% от износа ни за трети страни се формира от Турция, Русия, Китай, Гибралтар, Украйна и Сърбия
Изнесли сме стоки за Турция за 3,3 млрд. лв.

3,3 млрд. лв. е износът ни за Турция до октомври месец тази година. Същевременно за разглеждания период сме внесли стоки от южната ни съседка за 2,4 млрд. лв. Това показват изнесените днес данни на Националния статистически институт за търговията ни с трети страни.

Турция продължава да бъде един от основните търговски партньори на България. На годишна база износът ни към държавата нараства през първите 10 месеца на 2013 г. с 2,7%, като до октомври миналата година стойността му е 3,22 млрд. лв. Припомняме, че само до август износът ни към страната беше 2,79 млрд. лв. За периода януари - октомври вносът пък се увеличава с 25,3%.

Южната ни съседка е вторият най-голям вносител в България, като първи е Русия, показва още статистиката. Руската федерация е внесла стоки за 7,95 млрд. лв. за първите 10 месеца на 2013 г. На годишна база за периода се отчита намаление от 8,3%. За разглежданите месеци изнесените стоки за Русия са за 944 млн. лв. и стойността им се увеличава с 0,8%.

Като цяло през периода януари - октомври 2013 г. износът на България за трети страни се увеличава с 5.1% спрямо съответния период на 2012 г. Той е в размер на 14.5 млрд. лв.

Основни търговски партньори на България освен Турция и Русия са още Китай, Гибралтар, Украйна и Сърбия, които формират 51.1% от износа за трети страни.

Само през октомври износът за трети страни се увеличава с 1.1% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1.5 млрд. лева.

В същото време вносът на България от трети страни за първите десет месеца на 2013 г. намалява с 1.6% спрямо съответния период на предходната година и е на стойност 17 млрд. лв. (по цени CIF) .

Най-голям е стойностният обем на стоките освен от Руската федерация, още от Турция, Китай и Украйна.

През октомври 2013 г. вносът на България от трети страни намалява със 7.1% спрямо същия месец на предходната година и е в размер 1.8 млрд. лева.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни за периода януари - октомври 2013 г. е отрицателно и е на стойност 2 534.6 млн. лв.

По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и възлиза на 1 621.7 млн. лева.

През десетяи месец на годината външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) с трети страни е отрицателно и е в размер на 225.2 млн. лева.

При износа на България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите десет месеца на 2013 г. в сравнение със същия период на предходната година най-голям ръст е отбелязан в секторите „Храни и живи животни” (82.6%) и „Машини, оборудване и превозни средства” (23.0%) (табл. 4 от приложението). Най- голям спад се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)”  (12.2%).

При вноса от трети страни най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Храни и живи животни” (31.9%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход” (31.5%).

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...