Две големи китайски компании ще инвестират в страната ни

08.01.2013 | 13:28
по статията работи: Елица Елефтерова
Компанията Huawei ще разкрие център за споделени услуги и развоен център в Пловдив и Бургас
Две големи китайски компании ще инвестират в страната ни
Снимка: Sxc.hu

Премиерът Бойко Борисов ще води нови инвеститори от Китай. От Външно министерство подготвят визитата от миналата година, съобщава в. "Стандарт" като се позовава на информация от дипломати. Чака се потвърждение от Министерски съвет, за да бъде определена датата. Последен в Китай бе икономическият министър Делян Добрев.

През 2011 г. износът ни за азиатската държава е нараснал със 103,2% спрямо 2010 г. Най-голямата компания за производство на електроавтобуси BYD Co Ltd вече е проявила интерес към България.

Както вече писахме, китайският производител на автомобилиBuild Your Dreams (BYD) е постигнал договореност с българската компания „Булминерал” за изграждането на завод за производството електрически автомобили и автобуси. Той ще се намира в българския град Брезник.

Половината от съвместното дружество ще се държи от китайската компания, която произвежда електрически автобуси и автомобили, а другата част ще се управлява от българското дружество, което работи в сферата на енергетиката.

Миноритарен дял в BYD, която се листва на борсата в Хонг Конг, държи американският милиардер и инвестиционен гуру Уорън Бъфет, чието богатство се оценява на около 62 млрд долара. Наричат го Оракула от Омаха заради способността му да избира най-добрите акции. 

Другата голяма фирма, която има интерес към страната ни, е Huawei. Те смятат да разкрият център за споделени услуги и развоен център в България. Според вестника центровете ще са в Пловдив и Бургас. Тази компания е втората по големина в света за информационни и комуникационни технологии и има над 35 млрд. долара годишен оборот.

Почти една трета от населението на Земята използва под една или друга форма продукти на китайския производител на телекомуникационно оборудване Huawei.

Компанията предлага захранвани със слънчева енергия мобилни телефонни станции, софтуер за болници, интерактивни телевизори, камери за наблюдение и системи за телефонна и конферентна връзка, техника за управление на трафик и сградна автоматизация.
Оцени статията:
4.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...