Лагард започва кампанията си за втори мандат като управляващ директор на МВФ

22.01.2016 | 15:13
по статията работи: Даниел Василев
Кандидатурата ѝ е подкрепена от Франция, Великобритания, Германия, Китай и Южна Корея
Лагард започва кампанията си за втори мандат като управляващ директор на МВФ
Снимка: Guliver/Getty Images

В контекста на съдебно дело срещу Кристин Лагард във Франция, настоящият управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) започна предизборната си кампания за втори мандат като ръководител на институцията, с подкрепата на някои от най-силните икономики в света, предаде Reuters. Бившият финансов министър на Франция няма очевидни конкуренти за позицията и най-вероятно ще бъде преизбрана за втори петгодишен мандат.

Кандидатирам се за нов мандат. За мен е чест, че от самото начало на кампанията си получих подкрепата на Франция, Великобритания, Германия, Китай и Южна Корея“, посочи 60-годишната Лагард в интервю пред френска телевизия по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Министерството на финансите обяви, че подкрепя кандидатурата ѝ на 22 януари. „Германия приветства повторната кандидатура на Кристин Лагард за още един мандат като управляващ директор на Международния валутен фонд. Г-жа Лагард беше успешен мениджър в трудните времена след финансовата криза“, посочват от ведомството в свое изявление.

Репутацията на Лагард обаче не остана ненакърнена по времето на първия ѝ мандат, който започна през 2011 г. Срещу нея бяха публикувани доказателства, че като финансов министър на Франция е участвала в бизнес схеми, при които е изплатила повече от 400 милиона евро на бизнесмена Бернар Тапие през 2008 г. През декември 2015 г. френски съд разпореди тя да се яви в съда по обвинение в небрежност, а самата Лагард посочи, че ще обжалва решението на съда. Миналата година Тапие беше осъден да върне парите, които е получил от държавата като компенсация по сделка, за която е посочил, че е бил измамен.

Винаги съм смятала, че действах само в интересите на държавата и в рамките на закона. Съвестта ми е чиста по това дело. Надявам се, че съдилищата... ще се съгласят с това“, допълни Лагард.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 17.06   1631 г. – Мумтаз Махал умира по време на раждане. В нейна чест съпругът ѝ, азиатският владетел Шах Джахан, построява за 17 години двореца гробница Тадж Махал (дн....