Лондон може да ни помага за развитието на ядрената енергетика

19.09.2013 | 11:25
по статията работи: Георги Велев
Важно е политиците да постигнат консенсус по създаването на енергийна стратегия, смята британският посланик
Лондон може да ни помага за развитието на ядрената енергетика

Българската икономика е 6 пъти по интензивна в сравнение с британската по отношение на използването на енергия. Това е пилеене на пари и страната ви трябва да работи в насока, за да се подобри енергийната ефективност. Това заяви посланикът на Великобритания у нас н.пр. Джонатан Алън днес по време на конференцията "Диверсификация на енергийния пазар. Защо е важна?".

Той допълни, че България не е особено зависима от вноса на суровини, като тук се доставя само 37% от енергийните  ресурси. Проблеми има с доставките на природен газ, защото все още не са изградени интерконекторните връзки за доставка на синьо гориво от други страни.

"Основната загриженост на страната ви трябва да е, че целите енергийни доставки идват от едно-единствено място и това е Русия. Не казвам, че вие и цяла Европа трябва да се откаже от икономическите си взаимоотношения с Русия, но това сътрудничество трябва да е здравословно", обясни още посланик Алън. Той припомни, че страната ни загуби около 300 млн. евро заради газовата криза през януари 2009 г.

В същото време България продължава да плаща много висока цена за доставка на природен газ. "Тук бизнеса и битът плащат много повече за доставки на газ, отколкото е във Великобритания", припомни Алън. По думите му Лондон внася за синьото гориво от много места, което позволява да се поддържа ниска цената на доставките.

Политика занапред

Според посланика страната ни трябва добре да прецени какви политики ще води занапред и да има добра  енергийна стратегия, по която политиците да постигнат консенсус. Великобритания е готова да помогне на страната ни и по отношение на развитието на ядрената енергетика тук. Според Алън британски специалисти могат да си сътрудничат с българските експерти по развитието на ядрената енергетика.

Той добави, че сега е моментът, в  който България трябва да прецени накъде да тръгне и каква са стратегическите ни приоритети. Той даде за пример Великобритания, където има приета енергийна стратегия и индустрията знае посоката за развитие на икономиката.

Според Алън страната ни има проблеми с държавното управление по отношение на политиките, които трябва да се водят в енергийния сектор. Важно е политиците да се обединят около идеята накъде ще се развива страната ни. „Пазарът тук трябва да е независим, но не и непредсказуем и да подкопава общественото доверие“, каза още британския посланик.

Той добави, че Лондон може да сподели и опита си с нас в неконвенционалните методи за добив на газ. Според Алън и във Великобритания се водят спорове „за“ и „против“ разработването на тази технология. Според него страната ни трябва занапред да продължи да развива и производствата си, свързани с възобновяемите енергийни източници, като начин да диверсифицира доставките си.

"Новите икономически реалности изискван нови политики и нов начин на регулиране", смята още посланик Алън.

През 2013 г. думата диверсификация звучи по друг начин. Ние придобихме опит с ВЕИ източниците. И от тези два опита установихме, че диверсификация има само с шистовия газ и атомната електроенергия, заяви и българският дипломат Соломон Паси. Той също така е сигурен, че българските политици ще постигнат консенсус по темата за насоките за развитие на енергетиката ни. Коненсус ще бъде намерен и за развитието на ядрената енергетика, както и за добива на неконвенционален газ.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 15.04   1715 г. – В Южна Каролина индианците убиват 90 английски заселници, което става повод за започване на войната между англичаните и индианците. 1795 г. – Литва е...