Масло в огъня на телевизионната сага

11.01.2013 | 16:25
по статията работи: Елица Елефтерова
От БАККО искат намеса на държавата при определяне на цените на каналите, "Булсатком" изпрати нови условия на TV7, а "Господари на ефира" влязоха в нов спор с bTV
Масло в огъня на телевизионната сага
Снимка: Sxc.hu

След като търговската драма  между “Булсатком” и bTV ежедневно ескалираше и в нея се включи TV7, вчера предаването "Господари на ефира" наля допълнително масло в огъня. Въпреки това става ясно, че страните в този конфликт имат намерение да се договорят и бавно и постепенно се стига до развръзка на тази телевизионна сага. 

Позицията на БАККО


Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори (БАККО) пък изрази безпокойство от това, че докато се води битка между най-големите доставчик на съдържание и сателитен оператор, на пазара на кабелни телекомуникации се прилага политиката „разделяй и владей”, чиято цел е поетапно и тихомълком да се постигат корпоративни цели в ущърб на хиляди потребители.  

От БАККО в свое изявление казват, че едностранно се прекратяват договори на едни кабелни оператори, а автоматично се подновяват договорите на други. В медиите се обявява манипулативно информация, че стотици кабелни оператори приемат нови условия на договорите. В това число, обаче се оказва, че попадат и тези, чиито договори не са били прекратявани и фактически не им се е налагало да приемат каквото и да било.

Когато подобни действия се предприемат от голяма и значима медия, е ясно, че се цели целият сектор да бъде поставен в различни пазарни условия и поотделно операторите да бъдат принудени да приемат договаряне „на всяка цена”, коментират от БАККО.

Оказването на какъвто и да е натиск в навечерието на цифровизацията дискриминира кабелната технология. За всеки потребител, който получава и гледа безплатно ефирните телевизионни програми като Канал 1, БТВ, НОВА, ТВ7 и др., те ще продължат да бъдат безплатни и след въвеждане на шумно рекламираната цифрова платформа от първи септември. Това поставя потребителите на кабелна и сателитна телевизия в неравноправно положение, тъй като те ще продължат да плащат за безплатно разпространявано съдържание.

От асоциацията настояват за позиция на държавата, с която да се регламентира, че телевизионните програми, които задължително ще се разпространяват в цифровия мултиплекс трябва да са безплатни за алтернативните предприятия, опериращи електронни съобщителни мрежи - кабелни, сателитни, IPTV и т.н. 

Според тях това е единственияначин новата цифрова технология да не бъде поставена в привилегирована позиция спрямо останалите технологии.

От асоциацията обръщат внимание, че кабелните оператори са поставени в сложната ситуация едновременно да инвестират във високо качество на сигнала в мрежите си, да отговорят на новите условията на програмните оператори и да запазват ценовите нива на услугите си в условията на криза.

Скандалът с “Господари на ефира”

В същото време скандалът между “Булсатком” и bTV продължи да се разраства - в него допълнителни щрихи добави предаването "Господари на ефира”.

Снощи то излъчи репортаж за конфликта. След него обаче авторите на “Господари на ефира” и bTV взаимно се обвиниха, по повод адекватното застъпване на позицията на телевизията.

Това е така, защото на молбата за коментар от страна на предаването, от bTV са ги препратили към Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори, чийто изпълнителен директор Мехти Меликов ги е помолил да ползват като позиция излъчено по bTV негово изявление.

Днес обаче от bTV изпратиха до медиите своя позиция, в която се казва, че от bTV са поискали право на отговор след едностранното отразяване на спора между телевизията и “Булсатком” в предаването “Господари на ефира” на 9 януари. Видеоматериалът, който е предоставен като право на отговор, обаче е излъчен със сериозни съкращения. Пълната версия е достъпна тук.

От bTV коментират и, че “екипът на предаването така и не е изпрати въпроси до тях. Причината, която те изтъкнали пред „Господари на ефира” да не дадат отговор, е: „bTV не може да съдейства чрез интервюта за създаването на предаване, което нарушава авторските и сродни права на медията върху интелектуални продукти”.

Предложение към TV7

Междувременно стана ясно, че "Булсатком" е изпратила предложение до изпълнителния директор на TV7 Николай Бареков за продължаване на преговорите, с което предлага обособяването на отделен пакет на каналите TV7 и "Super 7" с отделна такса, 35% от която да остава за телевизията.

От "Булсатком" се надяват и че сигналът на програмите няма да бъде преустановяван едностранно от страните докато се водят преговорите.

Припомяме, днес беше последният ден, поставен като ултиматум от Бареков пред оператора, след, който от TV7 се заканиха да не подновят изтеклият си договор и да преустановят отношенията си с “Булсатком”.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
1.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...