Министърът на културата отново поиска парите от хазарт

11.08.2017 | 16:10
по статията работи: econ.bg
От 2014 г. в Закона за хазарта съществува задължение всяка година 10% от хазартните такси да се преразпределят към фонда за култура. Към момента това не се осъществява, защото противоречи на Закона за публичните финанси
Министърът на културата отново поиска парите от хазарт
Снимка: БГНЕС

Министерството на културата ще предприеме законови промени, за да могат 10% от приходите от таксите от хазарта да се използват от Национален фонд "Култура". Това каза днес министърът на културата Боил Банов, който представи приоритетите в културата на правителствената управленска програма.

От 2014 г. в Закона за хазарта съществува задължение всяка година 10% от хазартните такси да се преразпределят към фонда за култура. Към момента това не се осъществява, защото противоречи на Закона за публичните финанси. "Въпреки всичките ни спорове с Министерството на финансите сме длъжни да намерим вариант, по който този закон да започне да се изпълнява", каза Банов.

Той обясни, че Законът за хазарта, както и Законът за библиотеките, в който се предвижда 11 млн. лева от държавния бюджет всяка година да се отделят за тях, не се изпълняват, защото са пожелателни. По думите на Банов по тях се отделят средства от бюджета, ако останат след припадането на по-важните разходи, като тези за здравеопазване, образование, пенсии. Същевременно министерството ще започне да обновява сградните фондове на театрите, библиотеките, читалищата, които не са ремонтирани от години.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...