Мисия успешна: Марсоходът Curiosity се приземи на Червената планета 3

06.08.2012 | 10:31
по статията работи: Александър Димитров
Подвижната лаборатория ще обитава Марс две години, търсейки следи от живот на планетата
Мисия успешна: Марсоходът Curiosity се приземи на Червената планета
Снимка: Wikimedia

След осеммесечно пътуване, марсоходът на НАСА Curiosity се приземи успешно на Червената планета. Той ще се отправи на амбициозна мисия, целяща да разкрие дали някога средата на Марс е предразполагала развитието на живот.

Curiosity ще остане две години на повърхността на планетата, за да открие нейните тайни.

Изпратените сигнали на орбиталния апарат около Марс, потвърдили за успешното приземяване на Curiosity, са предизвикали бурни реакции и аплодисменти от страна на учените.

Не мога да повярвам, това е абсолютно невероятно“, посочва Алън Чен, който е заместник-ръководител на екипа по приземяване на Curiosity.

Когато се появиха и първите три снимки на скалистата повърхност на Червената планета, радостта на специалистите ескалира още повече.

Общо петстотин учени, студенти и любители наблюдаваха приземяването в щаба на Европейската космическа агенция в Дармщат, Германия. В САЩ пък феновете се събраха на много места, включително на Таймс Скуеър в Ню Йорк, за да наблюдават предаване на живо.

Успешното приземяване на Curiosity – най-съвършената машина, която се е приземила на друга планета в цялата човешка история, ще е важен повод за национална гордост в бъдещето“, изтъкна президентът на САЩ Барак Обама.

От НАСА определят мисията на марсохода като най-сложната и деликатна в историята на роботическите пътувания в Космоса. Бюджетът, който бе отделен, за да се стигне до тук, възлиза на цели 2,5 милиарда долара (или близо 2 милиарда евро). Главната причина за тази сложност на операцията е големината на Curiosity, който тежи близо 900 килограма, а на дължина е близо 3 метра.

Машинарията ще проучва както скали, така и почвата на повърхността на Марс в търсене на вещества, които да поддържат живота на планетата – или да свидетелстват за съществуването на такъв преди. Друго проявление на нейната мисия ще бъде изучаването на минерали от Червената планета, които да пресъздадат картина на състоянието на планетата преди милиони години, уточнява Ройтерс.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...