Орешарски: „Шах Дениз 2“ отваря нови възможности за България

17.12.2013 | 15:12
по статията работи: Георги Георгиев
Тръбопроводът ТАP е добра възможност за диверсификация на газовите доставки, заяви премиерът в Азербайджан
Орешарски: „Шах Дениз 2“ отваря нови възможности за България
Снимка: inews/Марио Евстатиев

Южният газов коридор отваря нови възможности за България. Това заяви българският премиер Пламен Орешарски по време на церемонията по подписването на окончателното инвестиционно решение за втора фаза на проекта за газовото находище „Шах Дениз 2" в Баку, цитиран от местната информационна агенция "АзерНюз".

„Церемонията маркира старта на строежа на южния газов коридор, който отваря нови възможности за моята страна. Тръбопроводът TAP (Трансадриатическия газопровод) ще минава в близост до България, което също е добра възможност за диверсификация на газовите доставки“, каза още Орешарски.

В изявлението си българският премиер не пропусна да благодари на своя домакин – азербайджанския президент Илхам Алиев, за поканата да присъства на церемонията и да му пожелае успешна работа по проекта на тръбопровода.

Освен Орешарски и Алиев на церемонията по подписването на важния международен проект присъстваха редица видни гости като европейският енергиен комисар Гюнтер Йотингер, грузинският премиер Иракли Гарибашвили, албанският министър председател Еди Рама, британският външен министър Уилям Хаг, както и италианската му колежка Ема Бонино. Всички те се изказаха положително са проекта TAП и подчертаха голямото му значение развитието на енергийни сектор в региона и за Европа като цяло.

Тази година "Булгаргаз" подписа договор с консорциума "Шах Дениз 2" за покупка на един милиард кубични метра природен газ от находището в Каспийско море. Първоначално капацитетът на тръбата ТАП ще бъде 10 млрд. кубически метра годишно с възможност в бъдеще да се увеличи до 20 млрд. за година. Самото находище се оценява на 1,2 трлн. кубически метра природен газ.

Повече за проекта за южен газов коридор четете тук.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...