О, не, изпуснах нещо във Facebook!

11.07.2013 | 09:00
по статията работи: Георги Георгиев
56% от потребите страдат от синдром, който ги кара непрекъснато да проверяват профилите си в социалните мрежи
О, не, изпуснах нещо във Facebook!

Всички знаем, че социалните мрежи могат да бъдат пристрастяващи. Eдин от сигналите, че сме затънали в тях, е тъй нареченият синдром FOMO – съкращение от „страх да не пропуснем нещо“ (Fear of Missing Out).

Страдащите от него започват да се чувстват зле, ако за даден период не могат да проверяват пощата си или новинарския поток в Twitter акаунта си. Те започват да се страхуват, че ще изпуснат нещо важно, което не бива в никакъв начин да се пропуска.

Тревожен факт е, че мнозина от потребителите страдат от FOMO. Според проучване на MyLife.com 56% от анкетираните се страхуват да не изпуснат важни новини или ъпдейти в профилите на приятелите си, ако са далеч от социалните мрежи.

Статистиката сочи, че пристрастяването към мрежите е толкова високо, че хората биха жертвали други свои пристрастявания, за да останат свързани. 26% признават, че биха се разделили с ежедневни навици като пушене или гледане на реалити формати по телевизията само и само да имат достъп до Facebook или Google+ профила си.

Над половината от анкетираните споделят също така, че днес влизат по-често в социалните мрежи отколкото са го правили преди 2 години, а първата работа 27% от тях е да ъпдейтнат статуса си, след като станат сутрин.

Според проучването броят на акаунтите, които отделният потребителят поддържа, също се е повишил. Около 42% от участниците в анкетата имат множество акаунти, като за хората между 18 и 34 години дялът е 61%. Отделно средният интернет потребител разполага с 3,1 имейл акаунта, като преди година те са били 2,6.

Макар че 52% от респондентите признават, че са обмисляли да си вземат „ваканция“ от една и ли повече социални мрежи през последната година, едва 24% мислят, че наистина ще го направят. Причината разбира се е във FOMO.
В следващата инфографика можете да се запознаете и други интересни заключения от изследването на MyLife.com.

136790


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 30.04   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Петър Зрински и Фран Кръсто...