Правителството намалява бюрокрацията

16.10.2013 | 16:05
по статията работи: Ралица Стоянова
Пакет от 89 мерки включва премахване на режими, по-малко документи и такси и по-кратки срокове. Дипломите вече ще се издават и на чужд език
Правителството намалява бюрокрацията

Правителството прие втори пакет от мерки за намаляване на регулаторната тежест. Предложенията за тях са направени от министерствата и от областните управители и са обсъдени от Съвета за административната реформа.

Пакетът съдържа 89 мерки и включва премахване на регулаторни режими, намаляване на броя на изискуемите  документи, намаляване на размера на такси, съкращаване на сроковете за предоставяне на услуги, разширяване на възможностите за подаване на документи по електронен път и др.

Ефектът от реализацията му се изразява в отпадане или преминаване в регистрационни на 12 режима, намаляване на сроковете по 14 режима, намаляване на таксите по девет режима, намаляване на документите по 34 режима, разширяване на каналите за достъп до услугата на пет режима, намаляване на задълженията за информиране по седем режима и опростяване на процедурите по 14 режима.

Сред предложените мерки е въвеждането на възможност дипломите за завършена степен на образование да се издават и на чужд език. Предвижда се също разрешенията за осъществяване на противопожарно обезопасяване, пожарогасителна и спасителна дейност и експлоатация на противопожарни уреди и съоръжения да станат безсрочни, а не както са сега – да се издават за срок от пет години, което води и до заплащане на такси.

Предлага се също въвеждане на европейската практика покупко-продажбата на превозни средства да става без нотариална заверка, замяна на действащия съгласувателен режим за дарение на лекарствени продукти с уведомителен, служебно събиране на информация при промяна в обстоятелствата на регистрирани лечебни заведения за извънболнична помощ и хосписи, при издаване на свидетелство за регистрация на земеделска и горска техника и др.

Относно продажбата на кола без нотариус вицепремиерът Даниела Бобева заяви, че тази мярка е така записана, че от една страна ще намали административна и финансова тежест за гражданите. От друга страна прилагането й ще създаде условия за попълване на бюджетите на общините.

Бобева  уточни, че по една от мерките от първоначалния  пакет, съдържащ 89 мерки, продължават дискусиите с бизнеса. Тя се отнася до гаранциите на фирмите, които изкупуват скрап. Сега те са 25 000лв., като предложението е за облекчаване на този режим. „Тъй като все още текат дискусии с бизнеса по темата, на този етап мяркате е оттеглена“, каза вицепремиерът.

Остават още около 100 режима, които сме идентифицирали като административна тежест за гражданите и за бизнеса. Надявам се до края на ноември да внесем и трети пакет мерки“, каза още  Бобева.

Работният вариант на пакета от мерки беше публикуван за обсъждане в портала за обществени консултации www.strategy.bg.

Правителството възложи на отговорните министри в двумесечен срок да изготвят и внесат в Министерския съвет  проекти за изменение на съответните закони и подзаконови нормативни актове и да разработят и издадат актовете, които са от тяхната компетентност.

Първият пакет от 24 мерки за намаляване на регулаторната тежест беше приет от Министерския съвет в началото на август. Той съдържа две групи мерки – първата включва инициативи, предложени от неправителствени, браншови и работодателски организации, а втората – действия, с които се създават предпоставки за въвеждане на комплексно административно обслужване в конкретни администрации – Българската агенция по безопасността на храните, Изпълнителна агенция "Морска администрация" и в общините.

* Информацията е допълнена в 17 часа.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...