Приключи първата фаза на пазарния тест за LNG терминала край Александруполис

03.01.2019 | 10:40
по статията работи: econ.bg
Успешно приключи първата фаза на пазарния тест за разпределяне на капацитета на терминала за регазификация на втечнен природен газ край Александруполис
Приключи първата фаза на пазарния тест за LNG терминала край Александруполис
Снимка: под лиценза на creative commons

Първата фаза на пазарния тест за резервиране на капацитет на плаващия терминал за регазификация на втечнен природен газ (LNG) край Александруполис, който се разработва от гръцката компания „Газтрейд“, завърши с голям успех на 31 декември 2018 г.

Двадесет дружества изразиха интерес към резервиране на общо 12,2 милиарда кубически метра годишно от капацитета на плаващия LNG терминал, както и към доставките до гръцката национална газопреносна система. Тези количества газ ще бъдат насочени към пазарите на по-широкия регион на Югоизточна Европа. Изразеният интерес надхвърля техническия капацитет на проекта, който е предвиден в рамките на 5.5 млрд. куб. м годишно.

Компаниите, заявили интерес в пазарния тест, са не само от региона на Югоизточна Европа. Сериозна част от големите международни търговци на газ също са изявили интерес към проекта.  

„Изключително успешният резултат от първата фаза на пазарния тест и големият интерес от страна на важни регионални и международни газови играчи към проекта за LNG терминал край Александруполис е ключова стъпка към изпълнението на проекта и най-вече към подобряване на енергийните позиции и диверсификацията на енергийните доставки на Гърция, България и целия регион на Югоизточна Европа“, заяви изпълнителният директор на „Газтрейд“ Константинос Спиропулос. 

Първата фаза на пазарния тест беше стартирана на 30 октомври 2018 г. и бе проведена в съответствие с насоките за управление и разпределение на капацитета на LNG-терминала, одобрени от гръцкия Регулаторен орган за енергетика (РАЕ) и в синхрон с параграф 6 от чл. 36 на Директива 2009/73/ЕС.

Проектът ще продължи към следващата обвързваща фаза на пазарния тест, щом съответните нови насоки и известия до компаниите, участвали в първата фаза, бъдат одобрени от РАЕ. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...