Протест срещу държавната намеса в работата на медиите в Македония

19.04.2006 | 16:15
по статията работи: econ.bg
Бучковски иска да трансформира държавната информационна агенция в акционерно дружество с държавно участие

 

Решението на македонското правителство, ръководено от Владо Бучковски, да трансформира държавната информационна агенция МИА в акционерно дружество, в което държавата също да има собственост, представлява намеса в работата на печатните медии и натиск върху тях. Това се казва в декларация на частната македонска информационна агенция Макфакс.

Подобен хибрид на собственост просто не може да съществува в областта на информацията, особено в държава, където всички медии са частни, продължава декларацията. В текста се подчертава, че правителството нарушава основните конституционни положения за свободата на медиите, на предприемачеството и пазара, забраната на монопола, както и международните принципи, до които Македония се опитва да се доближи като страна, кандидатка за членство в Европейския съюз.

Според Макфакс "трансформацията" на МИА показва желанието на властите да установят контрол и над печатните медии, по-специално над вестник "Нова Македония". С подкрепата на премиера представителите на МИА упражняват директен натиск върху собственика на изданието.

Решението на правителството за превръщане на МИА в акционерно дружество е взето на 13 април 2006 г. Асоциацията на печатните медии на Македония най-остро протестира срещу нелегитимните опити на македонското правителство и държавната информационна агенция МИА чрез натиск да поемат /вземат/ частния вестник "Нова Македония" и той отново да стане държавна собственост, се казва в декларация на асоциацията, за която информира Макфакс.

Одържавяването на вестници противоречи на основните разпоредби на Конституцията за свобода на предприемачеството и против монопола на пазара, както и за свобода на информирането, се казва в текста. Вестник "Нова Македония" е частна собственост, част от Асоциацията на печатните медии на Македония, в която членуват 20 частни печатни медии и информационни агенции. Неприемливо е обяснението, че съществува опасност частният вестник да пропадне по най-малко две причини. Вестникът беше продаден за символична сума по време на управлението на настоящата партийна коалиция. В същото време бяха отменени субсидиите за печатните медии, чрез което вестниците като "Нова Македония" бяха поставени в трудно положение.

Припомняме, че през септември 2003 г. Световната асоциация на вестниците "WAN", медийната организация СЕЕМО и Асоциацията на печатните медии на Македония предупредиха правителството на Македония, както и останалите най-висши държавни органи, за неприемливостта на монопола на държавната информационна агенция МИА, се казва в декларацията на Асоциацията на печатните медии на Македония. /Източник: БГНЕС

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...